LONDEN - Serena Williams heeft de kwartfinale van het olympisch enkelspel bereikt. In de derde ronde veegde ze de Russische Vera Zvonareva van de baan met 6-1, 6-0. 

Door Jasper Boks

Nog drie overwinningen en de Amerikaanse tennisster heeft de enige nog ontbrekende grote prijs binnen: olympisch goud in het enkelspel.

Grasspecialiste Williams, die vorige maand haar veertiende Grand Slam-titel won op Wimbledon, werkte haar partij af op het centre court van Wimbledon. Door het regenachtige weer was het dak gesloten.

"Indoor en gras, beter kan het voor mij niet. Dit is mijn droombaan. Spelen op gras is al geweldig, maar spelen op gras op een indoorbaan? Dat is waanzinnig! Ik speelde ongelooflijk. Misschien wel mijn beste partij ooit op Wimbledon."

Toch wint Serena liever voor de derde keer goud in het dubbelspel met zus Venus. "Natuurlijk zou ik ook heel graag het enkelspel winnen, maar als ik moet kiezen zeg ik: de dubbeltitel."

Tanken

In het badminton werden woensdag vier ploegen gediskwalificeerd wegens tanken, het opzettelijk laten lopen van een wedstrijd. Williams werd gevraagd of dat in tennis ook voorkomt.

"In tennis is het anders, niemand wil punten verliezen. Tanken doe je tijdens de training. Ha, ik doe het altijd. Maar nooit in een wedstrijd. Ik vind het prima dat het IOC hier tegen optreedt. Het is een eer om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen, dan moet je altijd en tegen iedereen je best doen, vind ik."

Williams zegt dat ze het lastiger vindt om zich te focussen tijdens de Spelen. "Er gebeurt zo veel. Ik wil andere sporten en atleten zien, wil naar het olympisch dorp, want daar ben ik nog niet geweest. Allemaal dingen die normaal niet kunnen.”

“Nu gaat het nog niet, maar volgende week krijg ik de kans om zelf te gaan kijken. Vier jaar terug moest ik meteen weg uit Peking toen ik klaar was met tennissen, want de US Open stond meteen voor de deur. Nu ben ik een week vrij, cool. Ik hoop in elk geval nog naar het turnen te kunnen."

Kippenvel

Serena en zus Venus volgen de Spelen zoveel mogelijk via de tv nu ze allebei nog in het tennistoernooi zitten. Ze zagen de vrouwen van de Amerikaanse turnploeg dinsdag goud winnen. "Geweldig, ik had kippenvel en tranen in mijn ogen. Ik was zo blij."

Ze zag ook de zwemmers in actie, de Amerikaanse ploeg won goud op de 4x200 meter vrije slag.

"Ik zag Michael Phelps zijn negentiende olympische medaille winnen. Ik ben goed bevriend met zwemmer Ryan Lochte. Ik heb hem ge-sms-t om hem te feliciteren. Ik feliciteer Ryan elke dag. Iedereen inspireert me. We zijn een groot team. We spelen allemaal voor ons land, mooier kan niet."

In de kwartfinale moet Serena Williams het opnemen tegen de winnares van de partij tussen Daniela Hantuchova en Caroline Wozniacki.

Lees alles over de Spelen op onze special