HOOFDDORP - Matwé Middelkoop heeft zich vrijdag in een Nederlands onderonsje met Thiemo de Bakker geplaatst voor halve finales van het challengertoernooi in Scheveningen.

Middelkoop, de nummer 361 van de wereld, was met 6-4 6-4 te sterk voor De Bakker op het gravel van de Metsbanen. De wedstrijd duurde een dik uur.

Beide spelers waren met een wildcard toegelaten in Scheveningen en waren de laatste twee overgebleven landgenoten in het enkelspel. Middelkoop had in de vorige ronde al Thomas Schoorel uitgeschakeld.

Vorige week speelden de twee Nederlanders ook al tegen elkaar bij de Future in Middelburg en ook toen was de oudste van de twee de beste. De 28-jarige Middelkoop won dat toernooi en is daardoor nu al acht partijen op rij ongeslagen.

De Leerdammer zal in de halve finales van het met 42.500 euro gedoteerde toernooi uitkomen tegen de Argentijn Diego Junqueira. Die zag de Kazachstaanse qualifier Joeri Sjoekin bij een voorsprong van 7-6 2-1 opgeven.

De laatste keer dat een Nederlander in Scheveningen won, was in 2008. Jesse Huta Galung, die dit jaar al in de eerste ronde sneuvelde, bleek toen de beste.