LONDEN - Een sensatie op Wimbledon. Voor het eerst sinds 2005 kwam Rafael Nadal niet voorbij de tweede ronde op een Grand Slam-toernooi. De Spaanse nummer twee van de wereld verloor van de onbekende Tsjech Lukas Rosol.

Door Rypke Bakker

“Dit kan gebeuren in de sport. Soms win je en soms verlies je”, was de uitleg van Nadal. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar het is niet moeilijker dan in de halve finale of de finale verliezen. Dan ben je heel dicht bij de eindoverwinning. Nu niet.”

“Ik heb vandaag in de tweede ronde tegen een geïnspireerde speler gespeeld en nu lig ik er uit. Dat is het. Dit was geen tragedie, dit was een tenniswedstrijd.”

Verbaasd

In de vierde set kwam Nadal beter in zijn spel. Hij won die set met 6-2 en trok daarmee de stand naar 2-2 in sets. Vervolgens werd de partij een half uur stilgelegd, omdat het donker werd en dus het dak dicht moest en de lichten aan.

“Ik was verbaasd dat het zo lang duurde. Dit is een nieuw dak, ik dacht dat het in vijf of tien minuten dicht zou kunnen gaan. Die pauze kwam op een vervelend moment voor me. Ik speelde goed.”

“In de vijfde set kwam hij terug. Hij speelde meer dan ongelooflijk. Of hij te goed voor me was? Nee, in de eerste drie sets speelde ik slecht. Alleen in die vijfde viel alles goed voor hem.”

“Wat ik nu ga doen? Ik ga naar huis. Ik heb rust nodig. Mentaal ben ik nog steeds sterk, maar ik heb in zes maanden tijd bijna alles gespeeld op de toernooien. Fysiek moet ik even een beetje gas terug nemen.”

Bekijk de samenvatting van het duel