LONDEN - "We wisten dat er kansen lagen", zegt Hugo Ekker van de tennisbond na de sensationele zege van Arantxa Rus op Samantha Stosur.

Door Rypke Bakker

Ekker begeleidt Rus op Wimbledon, omdat haar Spaanse coach Mario Muñoz competitieverplichtingen heeft als speler.

“Stosur voelt zich niet thuis op gras, ze heeft het in het verleden ook niet goed gedaan tegen linkshandige speelsters en Arantxa heeft vaker een topper verslagen”, refereert Ekker aan de winst van Rus vorig jaar op Roland Garros tegen Kim Clijsters.

“Maar je moet tegen zo’n topper wel bijblijven. Daarom was de derde game van de eerste set zo belangrijk. Rus kwam terug tot 2-1. Als het daar 3-0 wordt, is het heel moeilijk om nog terug te komen.”

“Nu zag ik aan haar loopje dat Arantxa zich beter ging voelen op het gras. Ik ken haar natuurlijk al een tijdje”, aldus Ekker, die bij de junioren lange tijd samenwerkte met Rus.

Cruciaal

De 21-jarige Nederlandse won de eerste set met 6-2. In de tweede set herpakte Stosur zich en won met 6-0.

“Stosur sloeg die set een paar ongelooflijk goede returns. Ze is mentaal niet sterk op gras, maar als het zo goed gaat, heeft ze daar geen last van.”

“Dat Arantxa vervolgens de eerste game van de derde set pakte, was cruciaal. Ze ging steeds beter spelen, maakte progressie tijdens de wedstrijd. Ik was heel blij toen ik dat zag. En de laatste drie games waren van een ongelooflijk hoog niveau. Veel hoger dan de rest van de wedstrijd.”

Oppeppen

Rus verspeelde bij 5-3 twee matchpoints op eigen service, waarna ze bij 5-4 wel haar derde matchpoint benutte. Ze bleef in die fase rustig op de baan.

Ekker: “Als ze aan het verliezen is, ben je misschien geneigd te denken: kom op, vecht ervoor. Ze toont dan weinig emotie, pept zichzelf niet op.”

“Maar op de beslissende momenten is haar rustige houding een voordeel. Dat zag je nu. Als ze op stoom is, wordt ze ook niet excited. Ze is niet snel onder de indruk.”