LONDEN - Arantxa Rus stuntte vorig jaar op Roland Garros tegen Kim Clijsters. Dit jaar zorgde ze op Wimbeldon voor een daverende verrassing. Ze versloeg Samantha Stosur met 6-2, 0-6 en 6-4.

Door Rypke Bakker

“Dit is niet mooier dan de overwinning op Clijsters”, zegt Rus na haar zege op de nummer vijf van de wereld in de tweede ronde. “Maar het is wel heel belangrijk voor het geloof dat ik ook op gras goed kan spelen. Ik ben heel erg blij.”

“Ik voel ook dat mijn spel de laatste weken beter wordt op gras. Ik probeer heel agressief te spelen op gras, het is alleen nog niet constant genoeg.”

Nerveus

De partij tegen Stosur kende een knotsgek scoreverloop. De Australische kwam meteen op een 2-0 voorsprong, waarna Rus de set pakte met 6-2. “Ik begon nerveus en als je dan meteen een break achter komt, is het heel moeilijk om terug te komen in zo’n wedstrijd.”

“Gelukkig kon ik een dubbele break ternauwernood voorkomen. Daardoor voelde ik me comfortabeler op de baan.”

Matchpoints

In de tweede set walste Stosur over Rus heen. “Dat heb je met zo’n topspeelster. Je moet bijblijven. Als dat niet lukt, gaat ze alleen nog maar beter spelen. Daarom was het ook zo belangrijk dat ik me aan het begin van de derde set herpakte.”

“Ik werkte in de openingsgame van die set meteen twee breakpoints weg. Ik serveerde goed op dat moment. En daarna lag het niveau van de wedstrijd heel hoog.”

Rus kreeg bij 5-3 de kans om het uit te serveren, maar faalde. Twee matchpoints liet ze onbenut. Op haar derde matchpoint, bij 5-4, was het wel raak. “Ik probeerde er niet aan te denken dat het een matchpoint was. Gewoon gaan voor die bal. En dat lukte.”

Sms’je

Rus wordt op Wimbledon gecoacht door Hugo Ekker van de tennisbond. Haar Spaanse trainer Mario Muñoz ontbreekt door competitieverplichtingen als speler. Dat was begin dit jaar contractueel al vastgelegd.

“Ik heb Mario nog niet gesproken, had geen bereik met mijn telefoon. Hij heeft wel al een sms’je gestuurd. Of hij nu deze kant op komt? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat ik Wimbledon met Hugo afmaak.”