HOOFDDORP – Richel Hogenkamp verloor donderdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Bad Gastein van de Spaanse Estrella Cabeza Candela. Toch kan de Doetinchemse terugkijken op een meer dan geslaagd toernooi.

Door Rypke Bakker

“Die Spaanse was een taaie tegenstandster”, zegt Hogenkamp na haar nederlaag in gesprek met NUsport. “Ze maakte weinig fouten, speelde slim en degelijk. En ik speelde ook een stukje minder dan in de eerste ronde.”

In die eerste ronde versloeg de nummer 211 van de wereld tot verrassing van alles en iedereen de als eerste geplaatste Julia Görges, die 25e staat. En dat bij haar debuut op een WTA-toernooi.

Hogenkamp had zich op het graveltoernooi in Oostenrijk door de kwalificaties geslagen en baalde aanvankelijk toen ze hoorde dat ze in de eerste ronde tegen Görges moest.

Shit

“Je denkt toch: shit. Als je dan eenmaal op een WTA-toernooi staat, hoop je op een makkelijke loting en dat is Görges niet. Normaal gesproken heb ik tegen haar heel weinig kans.”

“Mijn doel was om zo lang mogelijk bij te blijven. Ik dacht niet aan winnen en kon vrijuit spelen, dat ging goed. Ik ging eigenlijk steeds beter spelen. Zij ging fouten maken en ik pakte goed door. En ja, dan win je de partij in drie sets. Een hele leuke en goede overwinning en dat bij mijn debuut. Ja, dit was wel bijzonder.”

Top 150

Een verklaring heeft Hogenkamp niet voor haar goede prestaties in Bad Gastein. “Nee, het is niet zo dat er iets veranderd is. Dat ik anders ben gaan spelen of een andere coach heb. De laatste weken gaat  het gewoon lekker.”

“Of dit als een doorbraak voelt? Nou, voor mijn ranking schiet het wel op ja. Ik maak volgens mij nu de stap naar de top 200. De rest van het jaar heb ik nog aardig wat puntjes te verdedigen. Mijn doel voor de rest van 2012 is nu om in ieder geval in die top 200 te blijven. Al hoop ik natuurlijk snel de stap naar de top 150 te maken.”

Komend weekend speelt Hogenkamp hoogstwaarschijnlijk kwalificaties voor de Unicef Open in Rosmalen.