AMSTERDAM - Tennisster Richel Hogenkamp heeft dinsdag van haar debuut op het grote WTA-circuit een memorabele gebeurtenis gemaakt.

De 20-jarige speelster versloeg in het graveltoernooi van Bad Gastein in Oostenrijk verrassend de als eerste geplaatste Duitse Julia Görges. Hogenkamp zegevierde in drie sets: 3-6 6-3 6-3.

Het duel moest bij een stand van 3-6 en 2-1 in de tweede set vanwege de regen worden onderbroken. Na de hervatting sloeg Hogenkamp toe.

Görges (23) is de nummer 25 van de wereldranglijst. Hogenkamp neemt op die ranglijst de 211e positie in. Görges verloor onlangs in de derde ronde op Roland Garros ook al van een Nederlandse, Arantxa Rus.

Angst

''Ik had Richel nog nooit zien spelen'', mokte Görges. ''Dat is dan toch even wennen. Tot aan de regen speelde ik goed. Maar na de onderbreking vlogen de ballen ineens alle kanten op. Daardoor sloop er angst in mijn spel.''

Hogenkamp had zich via het kwalificatietoernooi voor de eerste keer in haar carrière voor een WTA-evenement geplaatst. Daarvoor moest de Doetinchemse in haar laatste partij tegen de Spaanse Ines Ferrer-Suarez in de derde set nog wel eerst drie matchpoints wegwerken.

Die wedstrijd moest door invallende duisternis op zondag en regen op maandag zelfs twee keer worden onderbroken.

Hogenkamp speelt in de tweede ronde in Bad Gastein tegen Estrella Cabeza Candela uit Spanje. De 25-jarige tennisster staat op de 157e plaats van de wereldranglijst.