HOOFDDORP - Arantxa Rus is de enige Nederlandse tennis(st)er die de tweede ronde op Roland Garros heeft overleefd.

De Monsterse bereikte donderdag de derde ronde in Parijs door Virginie Razzano in twee sets de baas te zijn: 6-3, 7-6.

Daarmee kwam een einde aan het sprookje van de Française die dinsdag in één klap de favoriet van het publiek in haar thuisland werd, door Serena Williams uit te schakelen.

Rus begon uitstekend aan de partij en sleepte via een dubbele break eenvoudig de eerste set in de wacht.

Langzaam maar zeker kwam Razzano wat beter in haar spel, maar de 29-jarige Française kon tot twee keer toe een break voorsprong niet vasthouden.

Beslissing

In de tiebreak sloeg Rus snel een beslissende kloof. Op haar tweede matchpoint was het raak.

Rus is zodoende als enige Nederlandse nog actief in Parijs. Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Bij de heren overkwam Igor Sijsling hetzelfde. Robin Haase wist de tweede ronde wel te halen, maar ging daarin onderuit tegen de Rus Mikhail Joezjni.

In 2011 reikte Rus ook al tot de derde ronde op Roland Garros. In de tweede ronde was ze toen verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kim Clijsters.

Maria Kirilenko was een ronde later echter te sterk voor de Nederlandse. Nu neemt Rus het in die fase op tegen Julia Görges. De Duitse was in 6-3 en 6-4 te sterk voor de Britse Heather Watson.

Rus en Görges troffen elkaar nooit eerder. De 21-jarige Nederlandse staat momenteel 88e op de wereldranglijst, de twee jaar oudere Duitse 27e.

Görges won tot dusverre in haar loopbaan twee WTA-toernooien: vorig jaar in Stuttgart, het jaar ervoor in Bad Gastein.