PARIJS - Goed spelen, niet eens zoveel minder zijn dan de tegenstander, maar toch in drie sets verliezen. Het overkwam Robin Haase in de tweede ronde van Roland Garros tegen Michail Joezjni. De wedstrijd was closer dan de score doet vermoeden: 6-3, 7-6, 6-4.

Door Jasper Boks

“Ik voelde me goed, stond goed te spelen. Dan is het zuur dat ik niet eens een set heb gewonnen”, aldus Haase. “Er zat vandaag zeker meer in. Joezjni zit niet in de beste fase van zijn carrière, maar hij laat vandaag zien dat hij nog steeds een heel goede tennisser is.”

Joezjni stond vier jaar terug nummer acht van de wereld, won acht toernooien en beschikt over een van de beste backhands op de tour. De 29-jarige Rus is terug te vinden op plaats 31 van de wereld. Tegen Haase speelde hij bij vlagen foutloos, zeker in het begin.

De nummer 27 van de plaatsingslijst liep uit naar 5-1. Haase brak terug en had vier breakpoints op 5-3 om ook de tweede break te repareren.

Haase: “Ik was kansloos in het begin. Ik speelde niet eens slecht, ben blijven doen wat ik moest doen en gedurende de eerste set kwam ik al terug in de partij. In de tweede set had ik meer kansen dan hij. Echt laten liggen heb ik het niet in die set.”

“Ik heb geen fout gemaakt in de tiebreak, misschien had ik bij 5-4, 0-30 meer voor mijn kansen moeten gaan. Maar nogmaals, stomme dingen heb ik niet gedaan. Ik heb niets laten liggen, toch heb ik het gevoel dat er meer in zat in die tweede set.”

Geen kansen gemist

Joezjni besliste de tiebreak met een magistrale backhand langs de lijn: 7-5. “In de derde set kon ik ook gewoon mee. Zo’n laatste game (hij werd op 5-4 gebroken, red) is dan jammer. Voor hetzelfde geld hadden we weer richting tiebreak gegaan."

"Zo’n nederlaag als vandaag is niet makkelijker te accepteren omdat ik goed speelde. Ik heb geen kansen gemist. Hij was gewoon beter en dat is ook niet altijd gemakkelijk te aanvaarden.”

Joezjni staat rond de ranking waar Haase dit jaar naar toe wil. Hij heeft nu zijn hoogste ranking van 39 en heeft het doel om dit jaar de top dertig in te gaan. Zijn niveau is er niet heel ver van verwijderd.

“Ik moet nog wat constanter spelen, dat is het belangrijkste facet. Ik kan goed serveren, mijn forehand is goed en verdedigend doe ik het ook heel aardig. Maar ik moet zorgen dat al die aspecten elke partij goed zijn. Joezjni slaat elke keer als hij onder druk staat een goede service. Die slaat hij zelfs op een mindere dag zes of zeven van de tien keer.”

“Op een dag waarop ik minder serveer, doe ik dat maar twee van de tien keer. Daar zit hem het verschil. Ik moet blijven spelen zoals ik nu doe en misschien nog iets constanter worden en nog net iets meer voor mijn bal gaan als het belangrijk is.”

“Ik heb een paar spannende wedstrijden verloren de laatste tijd, van Wawrinka, Ferrero en vandaag tegen Joezjni. Als ik zo doorga en net wat constanter word, ga ik wedstrijden tegen dat kaliber spelers wel winnen. Dat is de volgende stap.”

Passief

Coach Dennis Schenk: “Ik vind dat Robin minimaal een set had kunnen winnen. Het verschil met Joezjni is dat hij op de belangrijke momenten net wat beter weet wat hij moet doen. Hij ging voor de ballen, waar Robin op die momenten misschien net iets te passief was.”

“Ik zie heel veel positieve dingen. Robin verdedigde goed en bewoog prima, hij haalde ongelooflijke ballen terug. Robins forehand is echt een wapen en zijn service ook, al kan die nog iets constanter.”

“Nu moet hij het voor elkaar krijgen om consequent het hoge niveau te halen dat hij in zich heeft, dat is nodig om van zulke jongens te winnen. Ik zie heel veel goede dingen bij Robin, maar Joezjni is net nog een maatje te groot.”

Schenk zegt dat hij tevreden is als Haase dit jaar in de top vijftig blijft staan. “De top dertig zou fantastisch zijn, maar dat is een heel hoog doel. Als Robin dat voor elkaar wil krijgen moet hij een paar keer derde of vierde ronde halen op een Grand Slam-toernooi en dan moet hij dit jaar ook weer een toernooi winnen. Dan vraag je best veel.”