HOOFDDORP - Roger Federer verloor in de tweede ronde op Roland Garros één set, maar maakte zich nooit zorgen over een positieve afloop.

Uiteindelijk won de Zwitser inderdaad in vier sets van de Roemeen Adrian Ungur (6-3 6-2 6-7 (6) 6-3). Dit was zijn 234e zege in grandslamtennis, waarmee Federe het record verbrak van de Amerikaan Jimmy Connors.

Helemaal vlekkeloos verliep de partij echter niet voor de legendarische Zwitser. De oud-kampioen van Parijs, nu als derde geplaatst, miste in de tiebreak van de derde sets twee matchpoints. Een vierde set werd daardoor noodzakelijk. Die won hij zonder al te veel problemen.

''Ik was even niet agressief genoeg'', verklaarde Federer zijn korte terugval. ''Daardoor gaf ik mijn tegenstander de gelegenheid te laten zien wat hij kon. Ik moet zeggen dat hij dat ook deed. Met een paar geweldige slagen trok hij die set naar zich toe.''

Geen druk

Federer won tot nu toe zestien keer een Grand Slam. In Parijs is hij al voor de veertiende opeenvolgende keer van de partij. Zijn ervaring hielp hem door de wedstrijd, zo liet hij weten.

''Van tevoren ging ik ervan uit dat ik zou winnen. Het gebeurt niet zo vaak dat ik me in dit soort dingen vergis. Spelers met routine hebben niet zo veel last van zelfoverschatting."

"Spelen in de beginfase van een evenement als dit gaat me ook gemakkelijker af dan vroeger. Ik weet ongeveer wat me te wachten staat. De druk wordt me niet gauw meer te veel.''

Federer moet in derde ronde spelen tegen de Fransman Nicolas Mahut, die in vier sets won van de Slowaak Martin Klizan: 4-6 6-4 7-6 6-3.