PARIJS - Roger Federer heeft zich woensdag voor het negende jaar op rij geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De nummer drie van de wereld won in vier sets van de Roemeen Adrian Ungur: 6-3, 6-2, 6-7 (6) en 6-3.

Ungur, in de vorige ronde te sterk voor David Nalbandian, maakte het Federer in de eerste twee sets niet lastig.

Dat veranderde in het derde bedrijf. Federer moest op 4-5 twee setpunten wegwerken, maar haalde alsnog de tiebreak. Daarin leek het doek te vallen van de Roemeen. Ungur overleefde echter twee wedstrijdpunten om het 'eindspel' in set drie vervolgens met 8-6 naar zich toe te trekken.

In het vierde bedrijf stelde Federer al snel orde op zaken. De Zwitser ondervond weinig tegenstand meer van Ungur en won de set met 6-3.

Federer is nu de speler met de meeste zeges (234) in Grand Slam-verband. Hij won 63 keer een partij op de Australian Open, was 51 keer succesvol op Roland Garros, stapte 59 maal als winnaar van de baan op Wimbledon en triomfeerde 61 keer op de US Open.

Maandag evenaarde de Zwitser al het record van de Amerikaan Jimmy Connors, die 233 maal zegevierde op een Grand Slam. Andre Agassi staat derde op deze lijst met 224 zeges op het hoogste niveau, voor Ivan Lendl (222) en Pete Sampras.

In de strijd om een ticket voor de achtste finales komt Federer vrijdag uit tegen de Slowaak Martin Klizan of de Fransman Nicolas Mahut.