PARIJS - Arantxa Rus bereikte dinsdag de tweede ronde op Roland Garros, net als in 2011.

Door Jasper Boks

Een jaar geleden stuntte ze tegen Kim Clijsters, destijds de nummer twee van de wereld. Dit jaar wacht Virginie Razzano, die verrassend afrekende met Serena Williams.

Rus, nummer 88 van de wereld, won in de eerste ronde van de twee plekker lager geklasseerde Jamie Hampton.

De Amerikaanse gaf op bij 6-4 en 4-3 in het voordeel van de Nederlandse, wegens een rugblessure. Rus:  “Ik heb zelf vorige week ook op moeten geven met een rugblessure. Met mij gaat het steeds beter."

"Ik word goed behandeld door de fysiotherapeut van Robin Haase en mijn rug was vandaag ingetapet. Ik heb geen pijn, maar mijn rug is nog wel wat stijf.”

Progressie

Een jaar geleden versloeg ze Clijsters, maar haar ranking is twaalf maanden later nog vergelijkbaar. Een grote stap heeft ze op dat vlak niet gemaakt.

“Haar ontwikkeling heeft wat vertraging opgelopen het afgelopen jaar”, aldus Hugo Ekker, coach van Jong Oranje tot 1 oktober. “Er was de wisseling van coach - ze ging weg bij Ralph Kok - en ze heeft de afgelopen tijd ook te maken gehad met wat lichamelijke ongemakken."

"Vorige week speelde ze heel goed in Brussel, maar speelde haar rug ineens op. Ze had best al rond de zestig kunnen staan als die fysieke problemen haar geen parten hadden gespeeld. Maar ik zie nog steeds progressie. Ze kan van goede speelsters winnen, daar heeft ze het spel voor."

"Vorige week versloeg ze de nummer 35 van de wereld. Nu is het zaak dat ze dat frequenter doet. Ze is nog steeds jong, zeker in haar hoofd. Ze kan nog wel wat stappen maken.”

Wisselvallig

Rus - 21 jaar - erkent dat ze het afgelopen jaar niet geweldig heeft gepresteerd. “De afgelopen twaalf maanden ben ik niet constant genoeg geweest."

"Ik heb een paar keer heel goed gespeeld tegen meiden die hoger dan mij op de wereldranglijst staan, maar tegelijkertijd heb ik mindere partijen gespeeld tegen meisjes van wie ik wat mijn ranking betreft zou moeten winnen. Ik ben nog te wisselvallig.”

Haar Spaanse coach Mario Munoz, voor het vierde toernooi met haar mee: “Ik ken haar al een tijdje als speelster. Ik vind haar erg talentvol, heeft alle slagen in huis. Wat ik toe wil voegen is meer agressie. Ze moet bij elk punt de juiste spirit tonen.”

Rus is lang en fragiel. Dat zit bij haar in de genen, zegt Ekker. “Arantxa is nu eenmaal pezig, net als haar vader. Ze moet er heel hard voor werken om wat meer massa te krijgen. Veel vrouwen zouden een moord doen voor zo’n lichaam, terwijl Arantxa graag wat meer massa zou hebben.”