PARIJS - Roger Federer weet nog niet of hij mee doet aan de Davis Cup-wedstrijd tegen Nederland, op 14, 15 en 16 september in Amsterdam. Dat zei hij na zijn overwinning op de Duitser Tobias Kamke in de eerste ronde op Roland Garros.

Door Jasper Boks

"Ik heb nog geen beslissing genomen, het is nog even weg", aldus de nummer drie van de wereld. "Ik ben blij dat ik in elk geval niet ver hoef te reizen."

Het Nederlands Davis Cup-team kan tegen de Zwitsers promotie naar de Wereldgroep afdwingen, terwijl Zwitserland juist het risico loopt om te degraderen van het hoogste niveau.

Nederland heeft er voor gekozen om in september buiten te spelen, op gravel. "Ik weet nog niet wanneer ik de beslissing neem of ik Davis Cup speel. Momenteel is mijn focus volledig op Roland Garros en Wimbledon. Ik hoop dat ik mee kan doen, dat is wel mijn doel."

Jimmy Connors

Federer evenaarde tegen Kamke een record. Het was zijn 233ste overwinning op een Grand Slam-toernooi. Jimmy Connors deelt de eerste plaats met hem, maar niet voor lang.

"Dit record betekent veel voor me. Jimmy is een van de grootheden van het tennis en hij liep twintig jaar mee in het tennis. Ik heb veel successen gekend en om dat record al op mijn dertigste te evenaren, is ongelooflijk, daar ben ik erg blij mee."

"Ik was er niet van op de hoogte dat ik dit record kon evenaren. Goed dat jullie me er voor de wedstrijd niet naar vroegen, want dan had ik vandaag meer druk gevoeld."

Afstandelijk

De Zwitser speelt in Parijs zijn 52ste Grand Slam-toernooi, waarvan vijftig op een rij. Zestien daarvan won hij. Hoe is zijn contact met de man die hij in de tweede ronde (tegen de Roemeen Adrian Ungur) zeer waarschijnlijk gaat aflossen als recordhouder?

"Connors sprak niet veel tegen mij toen hij coach was van Andy Roddick. Hij was afstandelijk toen hij Andy coachte, wat ik raar vond, want ik kon ook toen al heel goed opschieten met Andy."

"Ik denk dat Jimmy me respecteert. Ik heb heel wat interviews met hem gehad voor Tennis Channel en we zagen elkaar in de kleedkamer. Ik heb geregeld met hem gesproken. Hij is veel closer met Rafael Nadal, dan met mij. Misschien is dat de reden."

Meest prestigieus

Volgens Federer heeft Connors nog altijd het record in handen dat volgens hem het meest prestigieus is.

"Het mooiste record is dat van Connors: de 109 toernooizeges. Ik sta op 74. Of het mogelijk is om Connors te evenaren? 110 Is een mooi rond getal. Dat zou ongelooflijk zijn, maar is een droom. Ik bekijk het jaar per jaar en we zien wel."