PARIJS - Het scheelde maar weinig of de nummer een van de wereld bij de vrouwen, kon al na de eerste ronde op Roland Garros naar huis. Victoria Azarenka stond 7-6 en 4-0 achter tegen Alberta Brianti, maar wist de nummer 105 van de wereld toch nog te verslaan met 6-7, 6-4, 6-2.

Door Jasper Boks

Liefst zestig onnodige fouten stonden er op haar rapport na afloop van Wit-Russische.

“Dat zegt alles. Slechte dagen komen voor. Ik maakte vandaag veel meer fouten dan normaal. Maar goed, uiteindelijk won ik de wedstrijd."

"Ondanks zestig ongedwongen fouten, dat is op zich al knap. Dat is beter dan zestig winners slaan en een wedstrijd verliezen. Daar ben je pas ziek van.”

Azarenka denkt dat de progressie die ze in de afgelopen anderhalf jaar heeft geboekt ertoe bij heeft gedragen dat ze wedstrijden als tegen de Italiaanse er wel uit sleept.

Opgegeven

“In het verleden had ik het opgegeven en naar huis gegaan. Dan had ik tijdens de partij gedacht: morgen om drie uur gaat er een rechtstreekse vlucht naar Minsk, die kan ik halen. Maar nu wil ik niet zo snel naar huis.”

Azarenka veroverde de eerste plaats op de wereldranglijst, nadat ze eind januari de Australian Open won, haar eerste Grand Slam-titel. 

Vandaag had ze zomaar de vijfde speelster kunnen zijn sinds eind jaren zestig die als eerste geplaatst al na een ronde naar huis kon op een Grand Slam-toernooi. Die ellende bleef haar dus bespaard.

“Ik voelde: het is niet mijn dag. Maar ik dacht tegelijkertijd: het minste wat ik kan doen ik blijven vechten. Ik denk niet dat het ermee te maken heeft dat ik nu bij een Grand Slam-toernooi aan kom als nummer een van de wereld of dat ik extra druk voel. Zoals ik al zei: het was gewoon niet mijn dag. Morgen nieuwe kansen.”