PARIJS - Ze won het eerste Grand Slam-toernooi van 2012 en is sinds de Australian Open de nummer één van de wereld.

Door Jasper Boks

Victoria Azarenka moet wennen aan haar nieuwe status, die van koningin van het vrouwentennis.

“Ik voel me meer verantwoordelijk. Ik heb het gevoel dat ik het goede voorbeeld moet geven. Maar ik moet eerlijk blijven tegen mezelf en tegen anderen. Ik mag niet veranderen.”

“Ik moet dicht bij mezelf blijven, want zo ben ik ook nummer één van de wereld geworden,” zegt de Wit-Russische voor aanvang van Roland Garros.

Details

Sinds april heeft ze haar begeleidingsteam uitgebreid met de in 2009 gestopte Amélie Mauresmo, oud-nummer één en winnares van twee Grand Slam-titels.

Azarenka: “Ik had al twee jaar een begeleidingsteam dat bestond uit Fransen. Ik ben blij dat Amelie nu ook binnen boord is en deel uitmaakt van mijn team. Mijn spel hoeft niet volledig veranderd, maar Amelie helpt mij met details. Zij heeft veel ervaring die ze met me kan delen.”

“Niet alleen op de baan, ook ernaast. Hoe moet je met druk omgaan en pak je dingen aan? En ze kan aangeven hoe je jezelf in de hand kunt houden tijdens wedstrijden, omdat zij op de hoogste podia heeft gespeeld. Dat heb ik ook al gedaan, maar soms is het gewoon goed om de mening van een ander te horen.”

Druk

Het is een opmerkelijke opsomming. Mauresmo kwam op Roland Garros nooit voorbij de kwartfinale, omdat ze moeite had met de druk van het thuispubliek. Wat leert ze van de oud-tennisster?

Azarenka: “Zij praat graag en ik luister graag. Het belangrijkste advies dat ze me geeft is dat ik altijd mezelf moet zijn. Ik moet geen toneel spelen en moet niet stilstaan bij wat mensen van mij zouden kunnen denken. Ik moet mezelf zijn op en naast de baan.”