PARIJS - Wint Rafael Nadal zijn zevende Roland Garros-titel en schrapt hij daarmee de naam van zesvoudig winnaar Björn Borg uit de boeken?

Door Jasper Boks

Wint Novak Djokovic zijn vierde Grand Slam-titel op een rij, nu al betiteld als de Djoker Slam? De naam van Roger Federer wordt niet genoemd in de aanloop naar de Franse Open en dat vindt hij best.

“Rafael, die hier op gaat voor zijn zevende titel, is de favoriet. Hij is goed in vorm, won in Monte Carlo, Barcelona en Rome."

"Ik heb zo vaak tegen Rafa gespeeld hier, ik weet hoe fantastisch hij hier kan spelen. Geen discussie: Nadal is de favoriet. Novak is met al zijn successen van de laatste tijd ook een grote kanshebber.”

Geweldig

“Het is geweldig voor het tennis dat Djokovic nu in de positie is om vier Grand Slam-titels op rij te winnen. Ik heb twee keer die kans gehad, stond ook twee keer in de finale op Roland Garros waar ik mijn vierde Grand Slam-titel op rij kon winnen. Maar ja, ik vond Rafa tegenover me en dat maakte het niet bepaald makkelijker voor mij.”

“Nadal heeft ook een keer de kans gehad, maar verloor op de Australian Open, vorig jaar. Het is interessant om te volgen hoe Novak het gaat doen. Wat het zo zwaar maakt is de druk en dat er voortdurend naar wordt gevraagd.”

Je zou haast vergeten dat Federer het jaar uitstekend is begonnen. Hij won al vier titels in 2012, in Rotterdam, Dubai, Indian Wells en op het blauwe gravel in Madrid. De zestienvoudig Grand Slam-winnaar heeft op z’n dertigste de eerste plaats op de wereldranglijst weer in het vizier.

Underdog

De Zwitser stond in zijn leven al 285 weken op de eerste plaats, maar Pete Sampras stond een week langer op die plek. Het is een van de weinige records die Federer nog niet achter zijn naam heeft.

Vooralsnog voelt de nummer drie van de wereld zich heerlijk in de positie van underdog. “Na Rafa heeft Djokovic de beste papieren op Roland Garros en daarna kom ik.”