PARIJS - Vier punten meer maken dan je tegenstander in de hele wedstrijd – 168 om 164) en hem een keer vaker breken dan hij jou (5 om 4) en na 3 uur en 37 minuten toch met lege handen staan. 

Door Jasper Boks

Het overkwam Igor Sijsling vandaag in de eerste ronde van Roland Garros. Gilles Müller versloeg hem met 6-2, 5-7, 6-3, 4-6, 6-8.

Extra zuur was dat de 24-jarige Nederlander de partij verloor door fysiek ongemak. Nadat hij in de vijfde set – de eerste uit zijn carrière - op eigen service op 5-4 was gekomen, moest om de fysiotherapeut vragen.

Balen

Zijn schouder speelde op. Na de onderbreking was zijn opslag niet meer als ervoor. “Balen dat mijn lichaam me in de steek liet. Bij 4-4 had ik het gevoel dat mijn schouder een beetje los schoot. Daarna had ik het gevoel dat ik mijn arm mee zou gaan met de bal, het net over.”

“De fysio heeft me nog gekraakt op de baan, er was ook een rib verkeerd geschoten en misschien is er een peesje verrekt. Daarna kon ik mijn service niet meer goed krijgen. Hij kon mijn opslag makkelijker lezen, terwijl mijn service toch altijd een wapen van me is.”

Sijsling, die als nummer 122 van de wereld via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, had tot het begin van de vijfde set het beste van het spel tegen de mondiale nummer 54.

Hij wist al dat hij tevreden kon zijn met zijn loting: de twee eerdere ontmoetingen tussen beide tennissers werden door Sijsling gewonnen.

Maar de linkshandige Luxemburger kwam op de belangrijke momenten vaak op de proppen met een goede service, zijn grote wapen. Liefst veertien van de negentien breakpoints wist hij weg te werken.

Wennen

Sijsling: “Ik ben blij met de wedstrijden die ik hier heb gespeeld. Het was zwaar. Ik moet wennen aan zo’n vijfsetter, die heb ik niet eerder gespeeld. Ik merkte dat ik af en toe mijn concentratie verloor. Dat is op dit niveau iets wat voor verbetering vatbaar is. Ik moet vaker op dit toneel spelen, moet er meer thuis gaan voelen.”

“Deze potten zijn goed voor mijn ontwikkeling. Ik ben tevreden dat ik me heb gekwalificeerd, want gravel is niet mijn beste ondergrond. Nu is het heel vervelend, maar morgen kan ik terugkijken op een goed toernooi.”

“Dit is voor mij weer een stap in de juiste richting. Maar ja, er had meer in gezeten. Ik had in de tweede ronde kunnen staan. Wat er nog nodig is om een steady top 100-speler te zijn? Niks. Ja, fit blijven.”

Rosmalen

Sijsling zal niet op Wimbledon in actie komen, hij heeft een wildcard voor Rosmalen gekregen waardoor hij niet mee kan doen aan het kwalificatietoernooi in Londen.

Sijsling: “Als ik in Rosmalen een paar rondjes win, pak ik punten voor de wereldranglijst. Op Wimbledon is het een stuk moeilijker. Maar laten we eerst hopen dat mijn schouder in orde is. Morgen zal ik er in Nederland een scan van laten maken.”

Davis Cup-captain Jan Siemerink: “Gravel is niet de beste ondergrond van Igor, maar hij heeft zich in Parijs van zijn goede kant laten zien. Hij heeft zich voor de tweede keer voor het hoofdtoernooi van een Grand Slam-toernooi weten te plaatsen en dat is goed. Alleen klote dat het zo moet eindigen.”

Stapje voor stapje

“Ik ben blij met de progressie die Igor heeft geboekt de laatste tijd. Hij gaat stapje voor stapje vooruit. Hij maakt geen grote sprongen, maar doet het wel steeds beter. Daar ben ik tevreden over. En hier in Parijs ziet hij weer waar hij nog aan moet werken de komende tijd. Een overwinning had mooi geweest in dat ontwikkelingsproces.”

“Hij had hier de mogelijkheden om te winnen, vooral in de vierde set had hij genoeg kansen om terug te breken. In de vijfde set was Müller de betere speler, maar Igor bleef knokken. Hij bleef er in hangen en dan is het zuur dat het lichaam dan voor je moet bepalen dat het genoeg is.”