AMSTERDAM - Rafael Nadal is verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het Masterstoernooi in Madrid. De nummer twee van de plaatsingslijst ging met 6-3, 3-6, 7-5 ten onder tegen Fernando Verdasco (15). 

Hij neemt het nu op tegen Tomas Berdych. De Tsjech (6) gunde Gaël Monfils (12) uit Frankrijk slechts twee games: 6-1, 6-1.

Het duel tussen Verdasco en Nadal kende drie gezichten. Verdasco was in de eerste set constant en profiteerde van wat minder spel van zijn landgenoot. De Madrileen zag zijn tegenstander in het tweede bedrijf zijn foutenlast echter terugbrengen en ging zelf steeds meer forceren.

Blauwe gravel

Waar Nadal al voor het toernooi kritiek had geuit op het blauwe gravel, maakte Verdasco tijdens de tweede set duidelijk dat hij de ondergrond maar niets vond. In de derde set leek Nadal de wedstrijd simpel uit het vuur te gaan slepen.

De verliezend finalist van vorig jaar kwam op 5-2, maar Verdasco richtte zich nog een keer op. Via vijf games op rij voltooide hij een stunt. In de voorgaande dertien ontmoetingen met Nadal had Verdasco nog nooit gewonnen.

Jo-Wilfried Tsonga (4) kon net als Monfils de Franse eer niet verdedigen. Hij verloor met 7-5, 3-6, 7-6 (2) van Alexandr Dolgopolov (16). De Oekraïner neemt het nu op tegen Juan Martin del Potro. De Argentijn, als tiende ingeschaald in Madrid, troefde Marin Cilic uit Kroatië met 6-2, 6-4 af.

Federer

Roger Federer heeft gemakkelijk de kwartfinale bereikt. De als derde geplaatste Zwitser versloeg de Fransman Richard Gasquet in twee snelle sets: 6-3 6-2. De partij was binnen een uur voorbij.