RIJSWIJK - Kiki Bertens heeft een reuzensprong gemaakt op de wereldranglijst. De twintigjarige Westlandse schoot de top honderd in door haar sensationele winst van het WTA-toernooi in Fes.

Bertens steeg daardoor van de 149e naar de 92e plaats op de maandag uitgebrachte ranking.

Daarmee staat de Wateringse één plek achter Arantxa Rus, die van 95 naar 91 steeg. Michaëlla Krajicek is op de 67e plaats de beste Nederlandse op de WTA-ranglijst.

Bertens boekte op het Marokkaanse gravel niet alleen haar eerste zege op het hoogste niveau, maar stoomde daarna direct door naar haar eerste WTA-titel. Ze gaat zich nu voorbereiden op de kwalificaties voor Roland Garros.

Victoria Azarenka uit Wit-Rusland blijft de nummer één van de wereld, ook al verloor ze zondag de finale in Stuttgart van haar belangrijkste rivale Maria Sjarapova uit Rusland.

Het is voor het eerst sinds februari 2001 dat er drie Nederlandse tennissters in de top honderd staan. Destijds waren dat Miriam Oremans (81), Yvette Basting (95) en Kristie Boogert (96).

Mannen

Op de lijst bij de mannen verruilt Robin Haase de 45e voor de 43e plek. De 25-jarige Hagenaar bereikte afgelopen week in Barcelona de tweede ronde. Haase doet deze week mee aan het toernooi van Estoril.

Igor Sijsling handhaaft zich op de 123e plaats en Thomas Schoorel wint acht plekken en staat nu 163e.

Novak Djokovic leidt de dans, voor Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray.