ROTTERDAM - Het heeft even geduurd, maar Roger Federer is terug in Nederland. Voor de zevende keer doet hij deze week mee aan het ABN AMRO World Tennis Tournament en voor het eerst sinds hij in 2005 het toernooi won.

Woensdagavond om half acht speelt hij zijn partij in de eerste ronde tegen Nicolas Mahut. “Dit toernooi heeft een speciaal plaatsje. Ik kwam hier in 1999 voor het eerst. Niet te geloven dat ik al zo lang niet meer in Rotterdam ben geweest. Het was de bedoeling dat ik eerder terug zou keren.”

Het vasthouden van de eerste plaats op de wereldranglijst en goede prestaties bij de Grand Slam-toernooien hadden prioriteit. Zijn toernooischema vulde hij zeer zorgvuldig in. Alles deed hij om fit te blijven.

Ander schema

“Voorheen speelde ik na de Australian Open zowel in Rotterdam als in Dubai. Dat was heel zwaar. Ik heb de laatste jaren voor een ander schema gekozen, besloot het rustiger aan te doen in februari. Ik koos ervoor in Dubai te trainen, waar ik een appartement heb.”

Dit jaar koos hij voor een andere invulling van zijn jaar, mede door de Spelen in Londen. Hij wil dolgraag in augustus het olympisch tennistoernooi op Wimbledon winnen en kiest daarom voor andere rustmomenten dan voorgaande jaren.

Begin vorig jaar liet zijn manager al aan toernooidirecteur Richard Krajicek weten dat er te praten viel. Al op 1 mei werd Federer gepresenteerd als de trekpleister van de 39ste editie. “Wat ook meespeelt, is dat ik nu helemaal gezond ben. Voorheen had ik ook nog last van de ziekte van Pfeiffer en van mijn rug.”

Focus

Federer, winnaar van zestien Grand Slam-toernooien, is dertig jaar en afgezakt naar de derde plaats op de wereldranglijst.

“Ik sta niet met een andere focus op de baan dan toen ik nog nummer een was. Ik voel dezelfde druk. Dat is niet veranderd door alle successen of doordat ik een gezin heb. Ik ben hier in Rotterdam ook de nummer een op de plaatsingslijst, de mensen verwachten toch op z’n minst dat ik de eerste ronde overleef. Het vuur in mij brandt nog net zo hevig als voorheen.”

Het is niet zo dat hij bezig is aan een afscheidstournee. “Ik hoop hier vaker terug te keren. Ha, tegen iedereen die denkt dat dit de laatste keer is dat ik in Rotterdam ben, kan ik alleen zeggen: jullie moeten woensdag zeker komen kijken en genieten.”