MELBOURNE - Rafael Nadal trainde zaterdag twee uur in de brandende zon van Melbourne, Novak Djokovic bracht de dag voor de finale van de Australian Open grotendeels rustend door.

Voor de derde keer op rij treffen beide tennissers elkaar in de finale van een Grand Slam-toernooi. Zowel op Wimbledon als bij de US Open was de Serviër de winnaar.

Nadal was twee dagen na zijn winst op Roger Federer al weer vol energie. ''Ik had het gevoel dat ik mijn lichaam moest belasten om in mijn ritme te blijven'', zei de Spanjaard die tot dusverre één keer de titel pakte in Melbourne.

Zes keer op rij was Djokovic hem inmiddels de baas. ''Novak is op dit moment gewoon de beste speler ter wereld'', meende Nadal, die na een zwak eindejaarstoernooi inmiddels zijn vorm weer heeft hervonden.

Ook de knie en schouder hebben hem geen last meer bezorgd. ''Ik ben tevreden met de manier waarop ik hier heb staan tennissen.''

Dominantie

Federer ondervond het, maar Nadal krijgt nu te maken met de tennisser die 2011 beheerste, die 70 van zijn 76 partijen won en drie van de vier Grand Slam-titels veroverde.

Het was maar de vraag of hij die dominantie mee kon nemen naar het nieuwe jaar. ''Waarom niet?'' klonk het voor het toernooi zelfverzekerd. ''Natuurlijk wordt het zwaar, maar wat me vorig jaar lukte, kan dit jaar weer.''

Djokovic speelde een loodzware partij tegen Andy Murray en had een dag minder rust dan Nadal.

''Nu gaat het erom goed te herstellen'', wist hij meteen na de halve finale. Met een derde Grand Slam-zege op rij kan hij zich in een illuster rijtje voegen. Alleen Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer en Nadal deden het voor.

Ook Nadal kan weer een stap in de boeken maken. Bij winst pakt hij zijn elfde Grand Slam-titel, een aantal dat iconen Laver en Björn Borg ook achter hun naam hebben.