MELBOURNE - Rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft zaterdag voor de negende keer de Australian Open op haar naam geschreven.

In een Nederlandse finale werd Aniek van Koot geen game gegund door Vergeer: 6-0 en 6-0. Bij de mannen pakte de Nederlander Maikel Scheffers de titel.

Voor Scheffers, die de Fransman Nicolas Peifer in drie set (3-6, 7-6 en 6-0) versloeg, was het de tweede keer dat hij een grandslamtitel veroverde. Vorig jaar won hij op Roland Garros.

Vergeer verdedigde haar titel in Melbourne in een partij die amper 47 minuten duurde. De geboren Woerdense schreef vrijdag ook al de toernooizege in het dubbelspel op haar naam, samen met Sharon Walraven. Bij de mannen pakten Robin Ammerlaan en Ronald Vink de dubbeltitel.

Vergeer voert sinds 1999 de wereldranglijst aan. Ze veroverde in totaal vijf gouden medailles bij de Paralympische Spelen, drie in het enkelspel en twee in het dubbelspel.

Uniek record

Haar zege zaterdag in de finale van de Australian Open was de 444e op rij. Aan de horizon gloort een uniek sportrecord. De Pakistaanse squasher Jahangir Khan kende in de jaren tachtig een reeks van 555 partijen zonder nederlaag en staat daarmee in het Guinness Book of Records.

Aan stoppen denkt ze nog niet, zei ze in Melbourne. ''Waarom zou ik stoppen als ik nog steeds win? Met records zoals bijvoorbeeld mijn vijfhonderdste overwinning op rij boeken ben ik niet bezig. Het kan zo maar een keer misgaan. Er zijn betere tennissters dan ik, misschien missen ze de mentale hardheid of ervaring. Maar ik zal een keer een partij verliezen.''