AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zich vrijdag zeer overtuigend geplaatst voor de finale van het lucratieve demonstratietoernooi in Abu Dhabi.

De Serviër won met 6-2 en 6-1 van Roger Federer, afgelopen maand nog winnaar van de ATP World Tour Finals. Het duel duurde slechts 44 minuten.

Djokovic en Federer gingen vier games lang gelijk op, maar toen schakelde de nummer één van de wereld naar een hogere versnelling. Federer werd aan alle kanten gepasseerd en had geen antwoord op de kanonskogels die Djokovic op hem afvuurde.

De Serviër won dan ook negen games voordat Federer er weer een kon bijschrijven. Een game later serveerde Djokovic de wedstrijd echter genadeloos uit.

Zelfvertrouwen

Djokovic liet zien dat zijn vorm met het nieuwe jaar in zicht weer begint te groeien.  ''Ongetwijfeld was dit een geweldige partij. Als ik deze vorm kan vasthouden, is dat goed voor mijn zelfvertrouwen'', zei de winnaar van drie grandslamtoernooien in 2011.

Federer complimenteerde zijn tegenstander. ''Ik verwacht dat hij komend jaar opnieuw heel sterk zal zijn. Het zal moeilijk worden hem te verslaan'', keek de Zwitser terug op de 'veegpartij'.

Ferrer

In de finale neemt Djokovic het op tegen David Ferrer, die met 6-3 en 6-2 won van Rafael Nadal.

Ferrer liep in de eerste set uit naar een 4-0 voorsprong, waarna Nadal beter begon te serveren. De nummer vijf van de wereldranglijst kwam echter niet meer in de problemen: 6-3.

Ook in de tweede set was er snel een dubbele break voor Ferrer en dus ook een 4-0 voorsprong. Deze keer leidde dat tot 6-2.

Schouderblessure

Nadal gaf na zijn nederlaag tegen Ferrer aan dat hij last had van een schouderblessure. ''Ik ben niet in mijn beste vorm. Ik kwakkel al een maand met een schouder. Daarnaast speelde David een goede wedstrijd.''