LONDEN - Tomas Berdych heeft zich bij de beste vier geschaard van de ATP World Tour Finals in Londen. De Tsjech won vrijdagavond in de O2 Arena in drie sets van de al geplaatste Spanjaard David Ferrer: 3-6 7-5 6-1.

Berdych stuurde daarmee tevens de Serviër Novak Djokovic naar huis.

De aanvoerder van de wereldranglijst verloor in het eindejaarstoernooi tweemaal en gaf daarmee aan hard aan rust toe te zijn na een uitermate succesvol seizoen.

Eerder werd ook al de nummer twee van de wereldranglijst Rafael Nadal uitgeschakeld.

Nederlaag Djokovic

Janko Tipsarevic won eerder op de dag van Djokovic. De Serviër was in drie sets te sterk voor zijn landgenoot: 3-6, 6-3, 6-3.

Ferrer had het verblijf van Djokovic, die in het onderlinge duel met Berdych nog wel de beste was, in de Engelse hoofdstad kunnen verlengen.

Vriendendienst

De Spanjaard leek aanvankelijk ook bereid tot die 'vriendendienst' - ook om zelf de Zwitser Roger Federer te ontlopen in de halve finale - maar ging allengs minder spelen.

Berdych putte daaruit moed en nam het initiatief zelfverzekerd over. Hij won uiteindelijk verdiend en maakt zaterdag, in dezelfde vorm, ook een goede kans tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Succesvol seizoen

Voor Djokovic was het uiterst succesvolle seizoen - met tot Londen de bijna onvoorstelbare score van 69 zeges in 73 partijen - net iets te lang.

De Serviër leek wat 'uitgepierd'. Dat gaf hij na afloop ook toe. ''Mijn lichaam is overbelast. Het is kennelijk iets te veel geweest dit jaar. Ik voel me ook mentaal leeg'', zei de favoriet naderhand.

Frisheid

''Ik heb gewoon de frisheid in mijn hoofd niet meer. De absolute wil om te winnen is weg. Op de baan staan en honderd procent geven, dat lukt me nu even niet."

"Dat is misschien ook niet vreemd na zo'n ongelooflijk jaar. Niets kan dat nog verpesten. Als ik hier niet meer speel, dan ga ik heel erg genieten van de broodnodige rust.''