AMSTERDAM - Janko Tipsarevic heeft vrijdag bij de ATP World Tour Finals in Londen in drie sets gewonnen van nummer één van de wereld Novak Djokovic. De Serviër was in drie sets te sterk voor zijn landgenoot: 3-6, 6-3, 6-3.

Djokovic heeft ondanks zijn nederlaag nog kans op plaatsing voor de halve finale van het officieuze wereldkampioenschap. Hij is daarbij afhankelijk van de partij tussen Tomas Berdych en David Ferrer die vrijdagavond gespeeld wordt.

Als de al geplaatste Spanjaard wint van Berdych, gaat Djokovic alsnog door naar de laatste vier. Wanneer Berdych de partij wint, gaat de Tsjech door naar de halve finale.

Djokovic hervond in de eerste set zijn vorm na zijn zeer matige spel eerder deze week tegen Ferrer. De Serviër maakte weinig fouten en zette Tipsarevic regelmatig onder druk. Dat resulteerde bij de stand van 2-1 in de eerste servicebreak in het voordeel van Djokovic. Hij hield die break vast en trok de set na 36 minuten naar zich toe.

Slordig

In de tweede set ging het spel gelijk op tot de stand van 4-3 voor Tipsarevic. De nummer negen van de wereld brak voor de tweede keer de service van zijn slordig spelende landgenoot, waarna hij succesvol de set uit wist uit te serveren: 6-3.

Tipsarevic hield de overhand aan het begin van de derde set en ging in de openingsgame nogmaals door de service van Djokovic. De Serviër, vervanger van de geblesseerde Andy Murray, bleef met zijn aanvallende spel zijn landgenoot tot fouten dwingen en benutte bij de stand van 5-3 zijn eerste matchpoint.