ISTANBUL - Petra Kvitova heeft zondag haar tweede grote succes in haar loopbaan behaald. Na Wimbledon won de Tsjechische in Istanbul de WTA Championships.

In de finale van het eindejaarstoernooi van de vrouwen versloeg ze de Wit-Russische Victoria Azarenka met 7-5, 4-6 en 6-3.

De 21-jarige Kvitova verraste deze zomer door op het gras van Londen de hoofdprijs te pakken. In Turkije bewees ze dat dit geen eenmalige uitschieter was en trad ze opnieuw in de voetsporen van haar idool Martina Navratilova.

Ongeslagen

Kvitova bleef in alle vijf haar partijen in Istanbul ongeslagen. Door haar triomf stijgt ze naar de tweede plaats op de wereldranglijst en kreeg ze een cheque van 1,75 miljoen dollar mee.

''Het was wel heel zwaar'', zei Kvitova na haar fraaie succes. ''Ik heb voor ieder punt moeten vechten. Ik kan het nog nauwelijks geloven dat ik heb gewonnen. Maar ik voelde me de hele week heel erg goed hier.''

Vertrouwen

Kvitova versloeg Azarenka eerder dit jaar ook in de halve finales van Wimbledon. Ook de andere onderlinge confrontatie in 2011 won ze van de Wit-Russische. ''We kennen elkaar erg goed. Die twee eerdere overwinningen dit jaar gaven wel veel vertrouwen'', stelde de Tsjechische.

Ze begon furieus aan de finale en stond al snel met 5-0 voor. Maar Azarenka vocht zich goed terug en trok de stand gelijk tot 5-5. Daarna leverde de Wit-Russische echter haar servicepunt in. Kvitova trok de set op eigen opslag toch naar zich toe.

Maar in het tweede bedrijf pakte Azarenka de winst en sleepte er een beslissende set uit. Kvitova riep haar coach David Kotyza de baan op, maar ze kreeg in de eerste game drie breekpunten tegen. Azarenka benutte ze echter niet en daarna nam de Tsjechische het initiatief toch in handen.