CORDOBA - Rafael Nadal klaagde na zijn verloren finale in de US Open over vermoeidheid. 

Desondanks komt hij vrijdag voor zijn land Spanje uit in de halve finales van de Davis Cup tegen Frankrijk. Nadal opent in Cordoba op gravel het enkelspel tegen Richard Gasquet.

De winnaar van de US Open komt ook in actie. Novak Djokovic is de kopman van titelverdediger Servië in de andere halve finale tegen Argentinië. Djokovic speelt in zijn eigen Belgrado de openingspartij tegen David Nalbandian.

''Ik heb drie weken op het hoogst mogelijke niveau gepeeld, dus ik ben lichamelijk een beetje moe'', zei Nadal woensdag bij aankomst in Cordoba. ''Maar niemand hoefde mij over te halen om de kleuren van mijn land te verdedigen.''

Blessure Monfils

Spanje is favoriet tegen Frankrijk, dat zijn beste speler mist, want Gaël Monfils is geblesseerd. Toch verloor Spanje vorig jaar kansloos met 5-0 van Frankrijk in de kwartfinales.

Ook nu staat de winnaar van het tweede enkelspel zeker niet bij voorbaat vast, want de Spanjaard David Ferrer is de nummer vijf van de wereld en zijn Franse opponent Gilles Simon de nummer elf.

Nationale held

Janko Tipsarevic is de tweede man in de Servische ploeg. Hij treedt vrijdag in het enkelspel aan tegen de Argentijn Juan Martin del Potro, oud-winnaar van de US Open.

De Servische fans zullen echter toch vooral hun nationale held Djokovic in actie willen zien. Hij won dit jaar al drie Grand Slams en staat op 64 zeges in 66 partijen. ''Ik ben niet onoverwinnelijk'', temperde hij de hooggespannen verwachtingen.