NEW YORK - Arantxa Rus heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van het US Open. De 20-jarige speelster uit Monster won verrassend van de Russin Elena Vesnina in twee sets: 6-2 6-4. Haar volgende tegenstandster is Caroline Wozniacki, de nummer een van de wereldranglijst.

De tegenstandster van Rus, Vesnina, bezet de 43e plek in de mondiale ranking. Dat is aanzienlijk hoger dan de Westlandse, maar ze heeft sinds begin 2010 pover gepresteerd tijdens de grandslamtoernooien.

Ze vloog er steeds meteen uit, op Wimbledon 2011 na. Toen was de tweede ronde haar eindstation.

Rus wreef zout in die wonde. Ze serveerde in de eerste set niet eens optimaal, maar stond geen enkele keer haar opslag af en maakte amper fouten.

Overtuigend

De hoogstgerangschikte Nederlandse van de WTA (82e) benutte bovendien zeer overtuigend twee van haar drie breekkansen.

Vesnina leek zich in de tweede set even te herpakken. Ze hield gemakkelijk haar service en kwam op die van Rus vervolgens met 40-15 voor.

Deze schrok niet en redde zich knap met vier punten op rij. Op 4-4 noteerde de Nederlandse opnieuw een break om de partij vervolgens met een lovegame af te maken.

Wozniacki

De Spaanse Nuria Llagostera Vives stribbelde tegen Wozniacki in de eerste set nog wel enigszins tegen, maar kwam geen moment in de buurt van een verrassing: 6-3 6-1.

Wozniacki, die in 2009 de finale haalde maar nog altijd wacht op haar eerste grandslamtitel, sloeg 22 winners en leverde haar opslag geen enkele keer in.

Aan het net was de Deense oppermachtig. Het eenzijdige duel in het Arthur Ashe Stadium duurde 1 uur en 20 minuten.

Azarenka

Ook de als vierde geplaatste Victoria Azarenka ging moeiteloos door naar de tweede ronde. De topper uit Wit-Rusland gunde haar Zweedse opponente Johanna Larsson eveneens slechts vier games: 6-1 6-3.

De Servische Jelena Jankovic stond tegen de Amerikaanse Alison Riske maar twee games af: 6-2 6-0.

Date-Krumm

Met de uitschakeling van Kimiko Date-Krumm kwam er mogelijk een einde aan een 'tijdperk'. De Japanse, die volgende maand 41 jaar wordt, verloor van de Spaanse debutante Silvia Soler Espinosa.

Date maakte al in 1989 haar entree op Flushing Meadow. Na lang van haar pensioen te hebben genoten (in de periode 1996-2008) besloot ze tot een terugkeer op de tennisbaan. Dinsdag kwam ze in de tiebreaks adem te kort: 6-7 (5) 6-7 (2).

Thaise veterane

Voor een andere Aziatische veterane, Tamarine Tanasugarn, bleef haar vijftiende US Open in het enkelspel ook beperkt tot een optreden. De Estse hardhitter Kaia Kanepi was de 34-jarige Thaise duidelijk de baas: 6-3 6-4.

De uittocht van de 'oudjes' hield daarmee aan. Maandag verdween de Amerikaanse Jill Craybas (37) van het toneel door toedoen van haar 21 jaar jongere landgenote Madison Keys.