NEW YORK - De Tsjechische tennisster Petra Kvitova is maandag al in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld.

De speelster die deze zomer nog Wimbledon op haar naam schreef, werd door de Roemeense Alexandra Dulgheru naar huis gestuurd: 6-7 (3) 3-6.

Kvitova was in New York als vijfde geplaatst, maar maakte haar beschermde status geen moment waar. De 21-jarige speelster maakte liefst 52 vermijdbare fouten en kon nimmer haar stempel drukken op het duel.

Kvitova heeft sinds haar verrassende overwinning op Wimbledon nog amper aansprekende resultaten geboekt en trok die negatieve lijn bij de US Open door.

Dulgheru, de nummer 48 van de wereld, maakte optimaal gebruik van de zwakte bij haar opponente en maakte het karwei in twee sets af. Ze speelt in de tweede ronde tegen haar landgenote Monica Niculesu die zich ontdeed Patricia Mayr uit Oostenrijk: 6-3 6-3.

Kvitova erkende naderhand dat ze moeite heeft met haar nieuwe status als Wimbledon-kampioene: ''Dat is totaal nieuw voor me'', sprak de Tsjechische, die haar nederlaag vooral een mentaal probleem noemde: ''Het zit allemaal tussen de oren. Als je op de tennisbaan veel negatieve gedachten hebt, dan komt dat je spel niet ten goede.''

Zvonareva verder

De Russin Vera Zvonareva heeft zich maandagavond geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De als tweede geplaatste speelster was duidelijk te sterk voor de Française Stephanie Foretz Gacon: 6-3 6-0.

Zvonareva speelt in de tweede ronde tegen Katerina Bondarenko uit Oekraïne.

De als negentiende geplaatste Julia Goerges heeft zich eveneens eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde. De Duitse won met 6-3 en 6-2 van haar landgenote Kristina Barrois.