AMSTERDAM - Kort voor de US Open blikt NUsport exclusief vooruit met John McEnroe. De zevenvoudig Grand Slam-winnaar, tijdens de US Open dagelijks te zien als analist in SportsCenter op ESPN America, denkt dat Robin Haase hoge ogen kan gooien.

Wie gaat de US Open winnen?
"Novak Djokovic is de favoriet, maar in mijn ogen niet de absolute favoriet. Het niveau dat hij in 2011 laat zien is fantastisch. Echt ongelofelijk. Hij is de terechte nummer één. Nu moet hij die positie zien vast te houden."

"Dat hij eind dit jaar nog steeds eerste staat, is nog niet zeker. Als Rafael Nadal de titel pakt in New York, kan het nog spannend worden in de laatste maanden van dit jaar. De Spanjaard zal dus gemotiveerder zijn dan ooit. Net als Federer, die al bijna twee jaar wacht op een Grand Slam-titel."

Je noemt Andy Murray niet. Is hij een kanshebber?
"Er wordt minder van hem verwacht. De ogen zijn vooral gericht op Djokovic en Nadal. Dat is een voordeel voor Murray. De druk is niet zo groot. Zeker in vergelijking met Wimbledon, waar heel Groot-Brittannië met hem mee leeft. We moeten absoluut rekening met hem moet houden."

Gaan de Amerikaanse mannen eindelijk weer wat laten zien in New York?
"Mogelijk komt Mardy Fish voor het eerst verder dan de kwartfinale op een Grand Slam. Op zijn 29e speelt hij het beste tennis van zijn leven. Hij kan de toppers verslaan, zo bewees hij deze maand in Cincinnati. Daar liet hij Nadal kansloos in de kwartfinale."

"Maar Mardy heeft niet het vermogen om twee of drie keer achter elkaar een speler van dat kaliber te verslaan. Daarom zie ik hem niet snel een groot toernooi winnen."

"En dan hebben we Andy Roddick nog. Hij heeft de laatste maanden weinig gespeeld. Wat ik van hem gezien heb, was minder goed dan vroeger. Hij is minder gevaarlijk, speelt te defensief en komt daardoor te vaak in de rally terecht. Daar ligt niet zijn kracht. Hij moet aanvallender spelen."

En de jongere generatie Amerikaanse tennissers?
"Donald Young was de nummer één van de wereld bij de junioren. Hij is inmiddels 22 en heeft de verwachtingen nog lang niet waargemaakt. De stap van de junioren naar de professionals bleek erg moeilijk voor hem. Zowel mentaal als fysiek."

"In Washington haalde hij een paar weken geleden voor heeft eerst de halve finale van een ATP-toernooi. Daar kan hij op verder bouwen. Je ziet dat spelers de laatste jaren steeds later hun top bereiken. Kijk maar naar Fish. Wat dat betreft heeft Young nog even de tijd. De potentie is er in ieder geval."

"Ook Ryan Harrisson heeft potentie. Hij is negentien en staat 67e op de wereldranglijst. Als hij zich blijft verbeteren, kan hij de top vijftien halen."

Hoe goed is de Nederlandse troef, Robin Haase?
"Ik heb hem op Roland Garros en Wimbledon zien spelen tegen Fish. Tijdens die partijen gingen zijn emoties op en neer. Dat is niet goed. En zijn lichaam kan een struikelblok zijn in zijn ontwikkeling. Hij heeft al veel blessures gehad. Maar als hij fit blijft, dan kan hij de top dertig halen. Misschien zelfs wel de top twintig."

Wie wint het toernooi bij de dames?
"Na lang kwakkelen met haar gezondheid, ziet Serena Williams er de laatste weken weer fit uit. Ik zie haar daarom zomaar winnen in New York."

En de nummer één van de wereld, Caroline Wozniacki? Maakt zij kans op de titel?
"Het bereiken van de nummer één-positie, zonder een Grand Slam-toernooi te hebben gewonnen, is het slechtste wat haar heeft kunnen overkomen. Er ligt nu onnodig veel druk op haar. Het beste voor Wozniacki zou zijn als ze zakt naar plaats vier of vijf. Dan kan ze op de Grand Slams meer ontspannen spelen en wint ze eerder een titel."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreide analyse van de belabberde stand van zaken in het Amerikaanse tennis. Ook John McEnroe laat daarin zijn licht schijnen op de zaak.

Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is via de website te bestellen.