AMSTERDAM - Roger Federer is net als in 2010 in de kwartfinale van Wimbledon uitgeschakeld. De Zwitser verspeelde tegen Jo-Wilfried Tsonga een 2-0 voorsprong in sets: 3-6, 6-7 (3), 6-4, 6-4 en 6-4

Tot woensdag won Federer 178 Grand Slam-wedstrijden op rij na een 2-0 voorsprong in sets.

Federer beleefde een bliksemstart op centre court: de zesvoudig winnaar van Wimbledon serveerde zeer sterk en plaatste al in de tweede game een break.

De Fransman kon, op de vijfde game na, geen kansen afdwingen op de service van Federer, die met een love game de eerste set beëindigde.

Goede forehand

In het tweede bedrijf kwam Tsonga beter in zijn spel. Leunend op zijn opslag en z’n goede forehand haalde hij zijn servicegames relatief eenvoudig binnen. Hij wist Federer echter niet aan het wankelen te brengen, waardoor een tiebreak de beslissing bracht.

Daarin was de Zwitser oppermachtig; mede door enkele onnodige fouten van Tsonga werd het 7-3.

Comeback

Tsonga liet echter zijn hoofd niet hangen. De nummer twaalf van de plaatsingslijst benutte in de derde game zijn derde breakpoint en mocht op 5-4 serveren voor de set. Op zijn vierde setpoint sloeg hij toe.

In de vierde set loonde het aanvallende, agressieve spel van Tsonga eveneens. Met enkele fraaie winners brak hij Federer op 1-1. De Zwitser wist net als in de derde set geen breakkans te creëren en het publiek zag de goed serverende Tsonga naar setwinst snellen.

Federer slaagde er niet in de regie weer over te nemen. Hij leverde aan het begin van de vijfde set meteen zijn service in.

Kansen om iets terug te doen kreeg de voormalige nummer één van de wereld niet. Tsonga bleef koel en maakte het karwei af met een love game.

Djokovic

In de halve finale neemt Tsonga het op tegen Novak Djokovic.

De Servische nummer twee van de wereld had zeer veel moeite om de Australische qualifier Bernard Tomic van zich af te houden, maar won wel in vier sets.