ROSMALEN - Robin Haase heeft zich dinsdag op overtuigende wijze geplaatst voor de tweede ronde van het Unicef Open. De Hagenaar ontdeed zich in twee sets van de Duitser Mischa Zverev.

De setstanden waren 6-3 6-4.

In de volgende ronde stuit Haase op Marcos Baghdatis. De Cyprioot is als tweede geplaatst in Rosmalen.

Na een goede eerste set leek Haase nog in de problemen te komen. Hij gaf bijna een 4-0-voorsprong weg, maar maakte het karwei voor het enthousiaste Nederlandse publiek alsnog met 6-4 af.

Grasseizoen

“Ik speelde goed, tot het 4-1 in de tweede set stond”, keek Haase na afloop terug. “Toen werd het lastiger.”

“Maar tegen het einde, in de laatste paar games, sloeg ik weer een aantal goede diepe ballen.”

Het grasseizoen bevalt de Hagenaar vooralsnog uitstekend. “Het gaat lekker, vanaf de eerste training gaat het eigenlijk al erg goed.”

“Vorige week speelde ik ook al goed en had ik een mooie overwinning kunnen boeken tegen Dolgopolov.”

Kansen

In Bagdhatis treft Haase een pittige tegenstander. “Hij is natuurlijk wel een goede speler. Maar hij speelt momenteel niet top, al was hij gisteren tegen Clement wel sterk.”

“Mijn service is echter beter dan die van Clement, dus ik denk dat er zeker wel kansen voor mij liggen.”

“Ik moet hem aan het lopen zien te krijgen. Bewegen is erg lastig op deze baan. Het zullen meer rally’s worden, verwacht ik.”

Bekronen

Haase speelde in het verleden twee keer eerder tegen de Cyprioot. Drie jaar geleden was hij te sterk in Chennai, een jaar eerder waren de rollen in Canada nog omgedraaid.

“Maar ik heb de afgelopen weken wel bewezen dat ik tegen zulke tegenstanders prima uit de voeten kan, hopelijk kan ik dat nu ook bekronen met een overwinning.” 

Galung

Jesse Huta Galung is dinsdag met veel moeite doorgedrongen tot de tweede ronde. De geboren Haarlemmer knokte zich in drie sets langs de Duitser Julian Reister: 6-2 3-6 7-5.

Beide mannen stonden ruim twee uur op de tennisbaan in Rosmalen.

Huta Galung speelt in de volgende ronde tegen de als derde geplaatste Belg Xavier Malisse, die  Alejandro Falla uit Colombia versloeg

Qualifier Reister staat op de wereldranglijst bijna 20 plekken lager dan Huta Galung, 135 om 116. De Nederlander kwam op een wildcard het hoofdtoernooi binnen.

Na een goede eerste set leek Huta Galung op weg naar een gemakkelijke zege. Mede door een foute challenge werd hij daarna echter gebroken en leverde de set in.

In set drie gaven beide spelers elkaar weinig toe, maar Huta Galung was in de slotfase net iets sterker.

Opluchting

"Dit is een hele opluchting", moest de 25-jarige speler toegeven.

"Het was een rommelige wedstrijd en ik maakte iets minder fouten. Vooral in de derde set moest ik een tandje bijschakelen."

De schrik zat er nog even in bij Huta Galung toen hij in de beginfase hard onderuit ging op het Brabantse gras. "Het schoot even in mijn lies, maar gelukkig viel het mee."

Dodig

Zonder veel problemen heeft Ivan Dodig zich dinsdag voor de kwartfinales geplaatst.

De als vierde geplaatste Kroaat had weinig moeite met Andreas Haider-Maurer. De Oostenrijker ging met 6-4 6-3 onderuit.

Dodig verkeert al het hele jaar in goede vorm. Hij won in Zagreb zijn eerste ATP-toernooi en haalde de halve finale in Barcelona. Hij staat 42e op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Dodig treft in de kwartfinale Teimoeraz Gabasjvili. De Rus versloeg de Spanjaard Javier Marti: 7-6 (6) 6-3.

Bertens

Kiki Bertens slaagde er in het vrouwentoernooi niet in de tweede ronde te halen. De 19-jarige Nederlandse verloor bij haar debuut op de WTA-tour met 6-7 (6), 1-6 van de Italiaanse Sara Errani.

Omdat maandag Arantxa Rus al werd uitgeschakeld, zijn er geen Nederlandse vrouwen meer actief in het enkelspel.

Kimiko Date-Krumm is de eerste kwartfinaliste in Rosmalen. De 40-jarige Japanse was in twee sets te sterk voor de Spaanse Lourdes Dominguez Lino: 7-6 (3) 6-0.

Date-Krumm stuit in de kwartfinale mogelijk op Kim Clijsters. De nummer een van de plaatsingslijst moet dan eerst winnen van Romina Oprandi uit Italië.

Clijsters

Kim Clijsters is in de tweede ronde hard onderuit gegaan. De Belgische verloor in twee sets van de Italiaanse qualifier Romina Oprandi: 6-7, 3-6.

De nummer één van de plaatsingslijst speelde erg slordig en maakte veel onnodige fouten.

Clijsters is al even niet in haar beste doen. Op Roland Garros verloor ze nog in de tweede ronde van Arantxa Rus.

In de eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was de mondiale nummer 82 met 7-5 te sterk.

Na het setverlies verloor de Vlaamse direct haar service en liep Oprandi snel uit naar 4-1. Clijsters behield vervolgens haar service en kreeg in de game erna meerdere kansen om terug in de set te komen.

Ze benutte echter geen van haar breekpunten en moest toezien hoe de Italiaanse de zege veiligstelde.

In de kwartfinale treft Oprandi de 40-jarige Japanse Kimiki Date-Krumm.