AMSTERDAM - Arantxa Rus heeft het hoofdschema van het grastoernooi in Rosmalen bereikt. De 20-jarige Monsterse was in de tweede en laatste kwalificatieronde Coco Vandeweghe de baas met 6-4 6-4.

De Amerikaanse staat 98e op de wereldranglijst, drie plaatsen hoger dan Rus.

Rus had in Rosmalen een wildcard kunnen krijgen voor het hoofdtoernooi, maar koos ervoor om ritme op te doen op gras via de kwalificaties.

Koeznetsova

Rus moet het in de eerste ronde opnemen tegen de als tweede geplaatste Russische Svetlana Koeznetsova.

Dat heeft de loting na afloop van het kwalificatietoernooi uitgewezen. Ze speelt maandag de tweede partij op centercourt.

Wimbledon 

Rus hoeft niet te rekenen op een wildcard voor Wimbledon. De organisatie heeft er zondag nog twee vergeven aan de Griekse Eleni Daniilidou en de Duitse Sabine Lisicki.

De laatste wildcard gaat naar de hoogst geklasseerde speelster die niet rechtstreeks is toegelaten. Rus zou hiervoor in theorie nog in aanmerking kunnen komen, maar dan moeten voor maandag nog zeven speelsters afvallen. Maandag wordt er geloot voor de kwalificaties. 

Het management van Rus had voor haar een wildcard aangevraagd nadat ze op Roland Garros de derde ronde bereikte. Ze plaatste zich zondag via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van Rosmalen.

Ze kan nog wel meedoen aan de voorronde van Wimbledon, maar moet dan wel maandag voor 16.00 uur zijn uitgeschakeld in Rosmalen.

Bertens

Naast Rus doet ook Kiki Bertens mee aan de Unicef Open. De debutante op WTA-niveau neemt het in de eerste ronde op tegen Sara Errani uit Italië.

Demi Schuurs en Indy de Vroome, die verloor van Rus, strandden in de kwalificaties.