ROSMALEN - Sportkoepel NOCNSF en tennisbond KNLTB hebben overeenstemming bereikt over de eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar. Dat maakten beide organisaties vrijdag bekend in Rosmalen.

De mannen moeten bij de eerste 59 op de wereldranglijst staan om naar Londen te kunnen. Voor de vrouwen is plaats 54 de minimale eis.

De KNLTB was het in eerste instantie niet eens met de norm van de NOCNSF. Volgens de bond hield de sportkoepel geen rekening met de criteria van de internationale tennisfederatie ITF.

Bij plaatsing voor de Spelen gaat het om de 'geschoonde' ranking. Er mogen maar vier spelers per land aan het toernooi in de Engelse hoofdstad deelnemen. De peildatum voor de tennissers is 11 juni 2012. De wereldranglijst van die datum bepaalt wie er naar de Spelen gaat.

Beste acht

NOCNSF hanteert bij elke sport het criterium dat er een reële kans moet zijn om bij de beste acht van de wereld te horen. Bij het tennis moest volgens de KNLTB echter een vertaalslag worden gemaakt naar de wereldranglijst.

Beide partijen gingen daarop met een wiskundige aan de slag die tot een nieuwe berekening is gekomen. Daarbij wogen de grastoernooien zwaarder omdat het olympisch toernooi op de banen van Wimbledon wordt gespeeld.

Voor de Spelen van Peking in 2008 gold voor de tennissers de eis dat ze bij de mannen tot de beste 40 van de wereld moesten behoren en bij de vrouwen was zelfs een plek bij de eerste 32 nodig.

In beide gevallen was ook nog een plaats in de kwartfinales van een Masters-toernooi of de laatste zestien van een grandslam noodzakelijk.

Tevreden

Beide partijen zijn tevreden over de oplossing. ''Met alle sporten waren we er snel uit, maar bij tennis duurde dat langer. Het stak mij enorm, maar ik ben blij dat het nu gelukt is", aldus chef de mission Maurits Hendriks.

Voorzitter Rolf Thung was namens de KNLTB verheugd. ''We zijn allebei in beweging gekomen. Het is goed dat de tennissers nu weten waar ze aan toe zijn."