AMSTERDAM - Arantxa Rus gaat dankzij haar overwinning op Kim Clijsters een behoorlijke sprong maken op de wereldranglijst. De derde ronde op een grandslamtoernooi levert 160 punten op.

Daarmee nadert Rus een plek bij de beste negentig tennissters van de wereld.

Die klassering is normaliter genoeg voor een uitnodiging voor Wimbledon, ware het niet dat het meetmoment voor het derde grandslamtoernooi van het seizoen al geweest is.

Omdat Rus op dat moment buiten de top honderd bivakkeerde is de Nederlandse ongeacht haar resultaat in Parijs veroordeeld tot de voorrondes van Wimbledon.

Stöve

De zege zorgt ervoor dat Rus in de voetsporen treedt van Betty Stöve. Zij was in 1977 de laatste Nederlandse tennisster die op een grandslamtoernooi de nummer twee van de plaatsinglijst wist te verslaan.

Stöve won 34 jaar geleden op Wimbledon van de als tweede gerangschikte Tsjechische Martina Navratilova.

Favoriet

Ondanks haar knappe overwinning op titelfavoriet Clijsters, acht wedkantoor Unibet de Nederlandse tennisster nog altijd nagenoeg kansloos voor de eindoverwinning op het Franse gravel.

Bij een zege van Rus wordt driehonderd keer de originele inleg uitbetaald. Die notering is echter wel aanzienlijk verbeterd sinds de aanvang van het toernooi. Toen was een eindzege van Rus goed voor tweeduizend keer de originele inleg.