AMSTERDAM - Robin Haase heeft zich in de eerste ronde van het ATP-toernooi in München laten verrassen door Denis Gremelmayr. De nummer 105 van de wereld zegevierde in drie sets op het gravelevenement: 6-4, 4-6 en 6-4.

In de eerste set had zowel Haase als Gremelmayr moeite om de opslag te behouden. De 29-jarige Duitser noteerde één servicebreak meer (drie om twee).

Haase kwam in het tweede bedrijf beter in z’n ritme: hij beperkte het aantal onnodige fouten en schroefde zijn eerste servicepercentage iets op. Door op 5-4 een break te plaatsen, pakte de Nederlander meteen de set.

Lucky loser

Het momentum bleef niet lang bij Haase. Gremelmayr, die als ‘lucky loser’ de zieke Jarkko Nieminen verving, deelde in de derde set de lakens uit. Haase kwam van 2-5 nog terug tot 4-5, maar de Duitser serveerde de partij uit.

In de achtste finales stuit Gremelmayr op zijn landgenoot Philipp Kohlschreiber, die met 6-3 en 6-1 won van de Colombiaan Robert Farah.

Haase loste vorige week Thiemo de Bakker af als beste Nederlander op de wereldranglijst. De Hagenaar staat sinds maandag 57e, 24 plaatsen hoger dan De Bakker, die maandag door Kevin Anderson werd uitgeschakeld in de eerste ronde in Estoril.