AMSTERDAM - Jo-Wilfried Tsonga heeft met moeite de kwartfinale van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De nummer acht van de plaatsingslijst won met 4-6, 6-4 en 6-4 van zijn landgenoot Michael Llodra.

Llodra, winnaar in 2008, kon uitstekend meekomen met Tsonga. In de eerste set was hij zelfs de betere van de twee. Tsonga wist vier breekpunten weg te werken, maar op 5-4 sloeg Llodra wel toe.

De tweede set serveerde Tsonga uitstekend. Hij liet Llodra geen kans op zijn service en wist zelf zijn kansen te benutten. Aan één break had Tsonga genoeg om de set te winnen.

De derde set ging opnieuw gelijk op. De service van Tsonga haperde weer, maar desondanks kwam hij nauwelijks in de problemen. De nummer achttien van de wereld wist zelf nauwelijks kansen af te dwingen.

Op 4-4 kreeg hij echter kansen om te breken en dat lukte Tsonga ook. In de laatste game bleef hij kalm en plaatste zich als eerste voor de kwartfinale.

Medelijden

Het was voor Tsonga moeilijk om tegen een landgenoot te spelen. ''Het was een lastige wedstrijd. Je speelt niet met dezelde agressiviteit en wil om te winnen."

"Ik heb ook medelijden met hem dat hij heeft verloren, want hij speelde goed." Na een jaar met veel blessures is Tsonga blij dat hij weer op niveau is. ''Ik speelde mijn beste tennis van dit jaar. Vooral de returns gaan steeds beter."

In de volgende ronde treft Tsonga de winnaar van het duel tussen Tomas Berdych en Dimitry Tursunov.

Cilic klopt Melzer

Jurgen Melzer is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de kwartfinales.

De als vijfde geplaatste Oostenrijker verloor in twee sets van Marin Cilic: 2-6 en 4-6.
De partij nam ruim zeventig minuten in beslag. In de eerste ronde was Melzer nog te sterk voor Jesse Huta Galung.

In de kwartfinale neemt Cilic het op tegen Jarkko Nieminen of Viktor Troicki.