AMSTERDAM - Kevin Anderson en Ivan Dodig hebben zondag hun eerste toernooizeges geboekt. Beiden deden dat in eigen land. Anderson was in de finale van het ATP-toernooi in Johannesburg met 4-6, 6-3, 6-2 te sterk voor de Indiër Somdev Devvarman.

In Zagreb klopte Dodig Michael Berrer uit Duitsland met 6-3, 6-4.

Anderson en Devvarman speelden beiden hun tweede finale. De thuisfavoriet haalde in 2008 in Las Vegas al eens de eindstrijd, de Indiër stond een jaar later in Chennai in de finale.

Devvarman, in de tweede ronde nog te sterk voor Jesse Huta Galung, won de eerste set, maar daarna nam Anderson de regie over.

Verrassend

Dodig had zich verrassend geplaatst voor de finale in eigen land. In de eerste ronde klopte hij de als zesde geplaatste Marcel Granollers, in kwartfinale was hij te sterk voor zijn landgenoot Ivan Ljubicic (2) en in de halve eindstrijd bleek Guillermo Garcia-Lopez (3) niet tegen Dodig opgewassen.

Dat de Kroaat, die nog nooit eerder de eindstrijd van een ATP-toernooi bereikte, ook van Berrer zou winnen, was daarna geen verrassing. De Duitser was weliswaar als achtste geplaatst, maar Dodig had ook met zijn vierde geplaatste tegenstander van het toernooi geen moeite.