AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zijn zege op de Australian Open opgedragen aan zijn land Servië. "Wij hebben de laatste jaren een zware periode gehad, daarom wil ik deze trofee aan Servië opdragen."

De tennisser stond tijdens het gebruikelijke dankwoord ook stil bij de slachtoffers van de watersnoodramp die Australië voorafgaande aan het toernooi teisterde.

Andy Murray begon zijn toespraak voor het publiek met een luchtige opmerking. "Ik zal proberen het dit jaar droog te houden", verklaarde hij met een knipoog naar zijn woorden na afloop van de finale van 2010.

Lijnrechters

Na de nederlaag tegen Roger Federer stond Murray destijds het publiek zwaar geëmotioneerd te woord. Naast zijn gebruikelijke lofwoorden voor zijn tegenstander, zijn begeleidingsstaf, de organisatie en het publiek had de Schot ook nog een boodschap voor een andere groep medewerkers.

"Ik wil ook vooral alle scheidsrechters en lijnrechters bedanken voor hun inzet. Ik weet dat ik het jullie de afgelopen weken niet makkelijk heb gemaakt", besloot hij met een glimlach.