AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de Australian Open op zijn naam geschreven. De nummer drie van de wereld had alleen in de eerste set moeite met de Schot Andy Murray; 6-4, 6-2 en 6-3.

Het was pas de achtste keer dat de twee generatiegenoten tegenover elkaar op de baan stonden. Van de voorgaande zeven edities wist Djokovic er vier te winnen. De laatste ontmoeting dateerde uit 2009 in Miami. Toen won Murray in twee sets.

De eerste set werd gekenmerkt door lange rally's. Al in de tweede game kreeg de Serviër de eerste breakkansen. Hij wist deze echter niet te benutten. Ondanks de gelijkopgaande wedstrijd kwamen de eerst volgende breakpunten pas in de tiende game.

Van slag

Na een slagenwisseling die 38 keer heen en weer ging kreeg Djokovic bij een 5-4 stand op de service van de Schot twee setpunten. De nummer drie van de plaatsingslijst wist de eerste meteen te benutten.

Djokovic, die het toernooi in 2008 ook op zijn naam schreef, ging daarna sterk door en plaatste al vroeg in de tweede set een break. Murray was na het verlies van zijn opslagbeurt volledig van slag en moest toezien hoe zijn tegenstander ogenschijnlijk zonder enige moeite een 5-0 voorsprong nam.

Vuist

Het optreden van Murray deed denken aan de finale van 2010 toen hij tegen Roger Federer geen vuist kon maken. De Schot slaagde erin iets beter in zijn spel te komen en kwam zelfs een break terug. Hij bleef echter een groot aantal onnodige fouten slaan.

Met zijn derde break van de set schreef Djokovic de set op zijn naam en nam hij een voorsprong op zijn tweede grandslamtitel. Een vroege break in de derde set wist de Serviër meteen weer te boven komen.

Zelfvertrouwen

Murray wist op geen enkel moment in de finale zijn hoge niveau te bereiken. De Schot had duidelijk last van een gebrek aan zelfvertrouwen en maakte met regelmaat verkeerde keuzes. Dat leverde voor Djokovic in de vierde game wederom een break op.

De Schot wilde zich echter niet zomaar gewonnen geven en slaagde erin de Serviër meteen weer terug te breaken. Djokovic, die in de halve finale titelverdediger Federer uitschakelde, bleef rustig en hield Murray onder druk.

In de achtste game brak Djokovic voor de zevende en beslissende keer de service van Murray en veroverde daarmee zijn tweede titel in Melbourne.