AMSTERDAM - Kim Clijsters heeft de Australian Open van 2011 op haar naam geschreven. De Belgische versloeg Na Li uit China in een spannende finale van het dames enkeltoernooi in de Rod Laver Arena in Melbourne met 3-6, 6-3 en 6-3.

Clijsters had een zware tegenstandster in Li, die de eerste set op haar naam schreef. De breaks vlogen zowel de Chinese als haar opponente om de oren. Beide speelsters hadden in de gehele wedstrijd moeite om de eigen service te behouden.

Li bestreed Clijsters met lange slagen, die daar mede dankzij haar haperende service vaak geen antwoord op had. De Vlaamse oogde soms wat gefrustreerd omdat ze niet goed in haar spel zat. Li ging ondertussen onverstoord door.

Achteraf bleek de eerste set in de finale de enige set die Clijsters dit toernooi verloor.

Fitheid

In de tweede set werden beide finalisten opnieuw veel gebroken. Clijsters begon naarmate de set vorderde te profiteren van haar fitheid en kreeg haar opslag beter op orde. Li werd vermoeid en begon aan concentratieverlies te lijden, wat resulteerde in veel fouten.

Clijsters brak Li op 3-3 en sleepte de tweede set vervolgens overtuigend binnen.

Opleving

In de derde set ging Clijsters sterk verder en leek de wedstrijd gelopen. Na een snelle break tegen beleefde Li echter nog een korte opleving door de Belgische weer terug te breaken. Beide speelsters hadden daarna minder moeite om de service vast te houden.

Dankzij haar beter conditie en mentale weerbaarheid was het uiteindelijk Clijsters die met 6-3 aan het langste eind trok. Daarmee won ze haar tweede grandslamfinale sinds haar comeback in 2009.

Vierde grandslamzege

Clijsters won in het verleden al drie keer de US Open. In 2004 stond ze ook in de finale van de Australian Open, maar verloor toen van haar landgenote Justine Henin.

Na Li stond als eerste Chinese in de finale van een grandslamtoernooi.