AMSTERDAM - Andy Murray is voor het tweede jaar op rij doorgedrongen tot de finale van de Australian Open. De nummer vijf van de wereld had het lastig tegen de taaie David Ferrer, maar won in vier sets: 4-6, 7-6 (2), 6-1 en 7-6 (2).

Ferrer had in de kwartfinale de geblesseerde Rafael Nadal uitgeschakeld en stond in onderlinge ontmoetingen met 3-2 voor. Murray won echter de laatste confrontatie tijdens de ATP World Tour Finals in november.

Bovendien was het voor Ferrer pas de tweede keer dat hij in de halve finale van een grandslam stond. In 2007 werd hij tijdens de US Open in de halve eindstrijd verslagen door Novak Djokovic.

Van plankenkoorts had het 28-jarige loopwonder uit Spanje echter geen last. Ferrer startte onbevangen en ging geduldig de rally’s aan met Murray.

Toch was het Ferrer die in de zevende game als eerste werd gebroken. De nummer zeven van de wereld brak gelijk weer terug en wist op 5-4 nog een keer door de service van Murray te gaan en zo de eerste set naar zich toe te trekken.

Tweede service

Aan het begin van de tweede set leverden beide spelers weer hun eigen service in. Met name Murray serveerde slecht en kwam in grote problemen bij een tweede service. In de zesde game kreeg Ferrer kansen om op een break, maar juist op dat moment serveerde Murray uitstekend en wist hij zijn game te behouden.

De nummer vijf van de wereld kwam daarna beter in zijn spel en op 5-5 plaatste hij een break. Ferrer toonde echter karakter en dankzij een misser van Murray wist de bedwinger van Nadal de stand weer gelijk te trekken.

Klasse apart

In de daaropvolgende tiebreak was Murray een klasse apart. Hij stond slechts twee punten af aan Ferrer en bracht de wedstrijd weer in evenwicht.

Vroeg in de derde set kreeg Ferrer kansen om te breken, maar hij liet die liggen. Murray greep in de daaropvolgende game wel zijn kans. Dat was een mentale oppepper voor de 23-jarige Schot die zijn niveau opschroefde en de set simpel met 6-1 naar zich toe trok.

De goede lijn zette hij voort in de vierde set. Hij brak Ferrer in de openingsgame en schroefde het tempo op. De opleving was kortstondig en in de vierde game leverde hij zijn opslag op ‘love’ in. Daarna gaven de kemphanen geen krimp en moest een tiebreak opnieuw de beslissing brengen.

Oppermachtig

Daarin was Murray opnieuw oppermachtig. Hij won de tiebreak met 7-2 en plaatste zich zo voor de eindstrijd van de Australian Open.

De finale van zondag tussen Djokovic en Murray wordt de eerste grandslam-finale in drie jaar zonder Roger Federer of Nadal.