AMSTERDAM - Andy Murray heeft woensdagochtend (Nederlandse tijd) de halve finale van de Australian Open bereikt. De Schot was na iets meer dan drie uur spelen in de Rod Laver Arena te sterk voor de Rus Alexandr Dolgopolov; 7-5, 6-3, 6-7 (3) en 6-3.

Murray had in de eerste set veel moeite met de hard slaande Dolgopolov. De 22-jarige nummer 46 van de wereld wist 21 winners te produceren, maar stelde daar ook 26 onnodige fouten tegenover.

De Schot, die twee keer zijn service inleverde in de openingsset, kon daardoor alsnog de openingsset op zijn naam schrijven. De tweede set verliep een stuk soepeler voor Murray. In iets meer dan een half uur had hij een 2-0 voorsprong te pakken.

Tiebreak

Hoewel Dolgopolov weer beter in de wedstrijd kwam te zitten, leek de als vijfde geplaatste Murray de wedstrijd zonder setverlies te gaan beslissen. Op 5-5 kreeg hij kansen om een beslissende break op het scorebord te zetten, maar Dolgopolov wist deze weg te werken.

In de tiebreak was het de Schot die als eerste punten op zijn service moest afstaan. Op 5-2 kreeg de Oekraïner de kans de set uit te serveren. Murray kon nog iets terugdoen, maar kon uiteindelijk niet verhinderen dat Dolgopolov er een vierde set wist uit te slepen.

Het was het eerste setverlies voor Murray in 2011.

Love

Aan het begin van de vierde set wilde Murray meteen orde op zaken stellen. Na de openingsgame op eigen service met love te hebben gewonnen, deed hij hetzelfde in de daaropvolgende game op de service van Dolgopolov.

Pas in de vierde game maakte de Oekraïner zijn eerste punt van de set. Daarmee leek hij wakker te worden. In de daaropvolgende servicegame van Murray maakte hij de vroege break meteen ongedaan.

Een tweede break wist Dolgopolov echter niet meer te boven te komen. In de halve eindstrijd moet Murray het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen de Spanjaarden Rafael Nadal (1) en David Ferrer (7).