AMSTERDAM - Robin Haase hoopt volgend jaar definitief een plaats bij de beste vijftig tennissers van de wereld af te dwingen. "En dat is geen bescheiden doelstelling", zei de mondiale nummer 65 tijdens de presentatie van zijn nieuwe kledingsponsor Robey.

"Om dat te bereiken zal ik sowieso vijftien tot twintig hele goede spelers moeten passeren."

Haase begon dit jaar als nummer 447 van de wereld, een direct gevolg van een hardnekkige knieblessure die hem een heel seizoen aan de kant hield.

"Ik had gehoopt naar een plaats tussen de 120 en 150 te stijgen", blikte hij terug. "De top tweehonderd was een reëel doel. Dat ik zo'n sprong zou maken, had ik echt nooit verwacht."

Verbazen

Dat hij zichzelf ook komend jaar weer gaat verbazen, sluit de 23-jarige Hagenaar niet uit. "Ik heb veel punten te winnen en met de lotingen heeft het me dit jaar sowieso niet vaak meegezeten. Bovendien ben ik bij grandslamtoernooien nooit verder gekomen dan de tweede ronde, dus dat is voor verbetering vatbaar."

Het feit dat Haase op Wimbledon in de tweede ronde bleef steken, mocht geen verrassing heten. De latere winnaar Rafael Nadal had vijf sets nodig om de Nederlander een halt toe te roepen.

"Natuurlijk putte ik daar vertrouwen uit, maar eigenlijk had ik meer aan mijn nederlaag op Roland Garros tegen Nicolas Almagro." Ook toen ging Haase in vijf sets onderuit. "Ik heb het toen zelf verprutst, maar voelde wel voor het eerst dat ik er weer echt bij hoorde."

Huilen

Sombere momenten heeft Haase tijdens zijn revalidatie wel degelijk gekend. "Ik heb wel eens zitten huilen voor de tv als ik andere jongens zag tennissen", bekende hij. "Dan vroeg ik me af of ik zelf ooit weer normaal op de baan zou kunnen staan."

Toen de blessure eindelijk was verholpen, waren die zorgen op slag verleden tijd. "Ik wist dat als ik fysiek in orde was, ik mijn oude niveau weer zou kunnen halen. Over het tennis zelf heb ik me nooit zorgen gemaakt."

Voor zijn prestaties werd Haase onlangs bekroond met de ATP Award voor beste comeback, een prijs die hij kreeg van zijn collega's.

"Dat de beste tweehonderd tennissers van de wereld daarvoor mogen stemmen, maakt het wel bijzonder. Het is toch een blijk van waardering. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er ook wel het meeste recht op had." Haase troefde in de uitverkiezing David Nalbandian, Mardy Fish en Kei Nishikori af.

Overtreffen

De beste positie die Haase ooit bezette op de wereldranglijst dateert nog van voor zijn blessure. In het voorjaar van 2008 stond hij 58e.

"Dat moet ik dit jaar sowieso overtreffen", vindt de tennisser, die volgende week nog in actie komt bij de Masters in Rotterdam. "En op 3 januari begin ik al weer in Chennai, daarna speel ik in Auckland of in Sydney.