BELGRADO – Hij won zondag samen met de Canadees Daniel Nestor voor de tweede maal in zijn loopbaan de ATP World Tour Finals in het dubbelspel.

Nenad Zimonjic wacht komend weekeinde een volgende en voor hem nog grotere uitdaging. Met onder anderen Novak Djokovic als teamgenoot kan de dubbelaar zijn land Servië voor het eerst de Daviscup schenken.

De Serven nemen het in Belgrado vanaf vrijdag op tegen Frankrijk; zaterdag staat het dubbel op het programma. Zimonjic won al vele dubbeltitels maar weet dat voor hem in Servië nu eeuwige roem wacht.

Daviscup betekent alles

''Dit is een heel andere uitdaging, de grootste voor Servië ooit in het tennis. Het betekent alles voor de spelers, de bond en de fans om te kunnen zeggen: we zijn wereldkampioen. De Daviscup is opeens een begrip in Servië.’’

Zimonjic dubbelt normaal gesproken met Janko Tipsarevic of Viktor Troicki. Hij stond zondag in Londen voor het laatst op de baan met Nestor als partner. Naast de twee officieuze wereldtitels won het duo onder meer twee keer Wimbledon en eenmaal Roland Garros.

Hij debuteerde als tennisprof in 1995, maar bleef steken rond plaats 200 op de wereldranglijst. Toen Zimonjic in 2004 zijn belangrijkste zege als enkelspeler boekte, op André Agassi, stond zijn besluit al vast als dubbelspeler verder te gaan.

Handhaven

''Het was eigenlijk niet eens een keuze’’, vertelt hij. ''Ik had geen sponsors, kon geen coach huren. Het geld wat ik met dubbelen verdiende, investeerde ik om me in het enkelspel te handhaven.’’

Zimonjic zag ook in dat er in het dubbelspel meer roem voor hem was weggelegd. In 2005 pakte hij met Katarina Srebotnik al zijn eerste grote titel in het gemengd dubbel op Wimbledon. Drie jaar later volgde het eerste succes in Londen met Nestor.

Komend weekeinde gaat hij de baan op voor volk en vaderland. Hoewel Frankrijk in de breedte alleen in Spanje haar gelijke kent, gelooft Zimonjic dat de passie binnen het team Servië aan de titel kan helpen.

Niet gelijkwaardig

''Op papier zijn we zeker niet gelijk. Frankrijk is negenvoudig winnaar en kan kiezen uit acht of negen spelers. Maar wij zijn ook sterk. We zijn goede vrienden, op en buiten de baan. Dat gaat ons zeker helpen.’’