LONDEN - Rafael Nadal heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals.

Vrijdagavond wordt pas bekend wie met Nadal meegaat naar de halve finale. De Serviër Novak Djokovic en de Amerikaan Andy Roddick spelen dan tegen elkaar.

Beiden maken nog kans op de halve eindstrijd. In de andere groep bereikten de Zwitser Roger Federer en de Brit Andy Murray donderdag al de laatste vier.

Murray

Nadal stuit in de halve eindstrijd op Murray. De Spanjaard maakte zich vrijdag in het duel met Berdych in de eerste set kwaad over umpire Carlos Bernardes.

De Braziliaanse scheidsrechter kende de Tsjech een punt toe nadat hij had geprotesteerd tegen een uit gegeven bal. Nadal was van mening dat Bernardes het punt had moeten laten overspelen.

Kansloos

De Spanjaard wond zich zo over het akkefietje op dat het voorval het beste in hem naar boven haalde. In de herhaling van de Wimbledon-finale van dit jaar liet Nadal vervolgens zijn tegenstander volstrekt kansloos.

Na het binnenhalen van de eerste set was de nummer één van de wereld al zeker van een vervolg in het lucratieve eindtoernooi in Londen, maar Nadal ging bloedserieus verder. Berdych lukte het in de tweede set slechts één keer zijn opslag te behouden.