AMSTERDAM - Gaël Monfils heeft zich zaterdag net als vorig jaar geplaatst voor de finale in Parijs. De 24-jarige Parijzenaar overleefde vijf matchpunten tegen Roger Federer, maar sloeg op zijn eerste kans toe: 7-6 (7), 6-7 (1), 7-6 (4).

In de eindstrijd treft Monfils zondag Robin Söderling, die eerder zaterdag van Michaël Llodra won. Vorig jaar boog Monfils in de eindstrijd voor Novak Djokovic.

In de eerste twee sets waren beide spelers, nadat Federer ruim negen minuten nodig had gehad om de openingsgame te winnen, soeverein op hun eigen opslag en dus waren twee tiebreaks nodig.

In de eerste kwam Federer voor, maar trok Monfils uiteindelijk aan het langste eind. In het tweede bedrijf liet de Zwitser zich niet nogmaals verrassen.

Nieuwe tiebreak

In de derde set pakte Federer de eerste break van de wedstrijd en liep uit naar 3-0 en 4-2. Op die stand herpakte Monfils zich en de Fransman trok de stand gelijk.

'Sliderman' hield het echter moeilijk op zijn opslag en moest bij 6-5 voor Federer vijf matchpunten wegwerken om een nieuwe tiebreak af te dwingen.

Achter de feiten

In die tiebreak nam Federer te veel risico en liep daardoor direct achter de feiten aan. Daardoor kreeg Monfils op 6-4 zijn eerste kans om de wedstrijd te beslissen.

Terwijl zijn opslag de games voor de tiebreak nog gehaperd had, kon hij er nu wel op rekenen. Federer had op een kogelharde service van de 24-jarige geen antwoord.