AMSTERDAM - Elena Dementieva stopt met professioneel tennis. De 29-jarige Russin maakte dit vrijdagmiddag in Doha bekend na haar nederlaag tegen de Italiaanse Francesca Schiavone: 4-6, 2-6.

Onder toeziend oog van alle deelnemers aan de Masters zei Dementieva een nieuw hoofdstuk in haar leven te willen beginnen.

Dementieva stond de afgelopen tien jaar constant aan de top in het vrouwentennis. De Russin deed afgelopen week voor de tiende keer in haar carrière mee aan de Masters. Haar grootste succes was het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking in 2008.

Ook stond ze in 2004 tweemaal in de finale van een Grand Slam-toernooi. Bij Roland Garros en op de US Open moest ze echter in de eindstrijd het onderspit delven.

Dementieva's hoogste positie op de wereldranglijst bereikte ze in april 2009 toen ze naar de derde positie steeg. Ze eindigt haar carrière op de negende plaats.

De laatste wedstrijd van Dementieva was er één om des keizers baard. Dementieva en Schiavone waren beide al uitgeschakeld in het eindtoernooi dat geldt als het officieuze WK. Dementieva won in de drie groepswedstrijden alleen van de Australische Samantha Stosur.