NEW YORK - De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft maandag (lokale tijd) de US Open gewonnen. Daarmee heeft Nadal alle vier de grandslamtoernooien gewonnen.

In een finale van bijzonder hoog niveau wist de als eerste geplaatse Nadal zich langs de Serviër Novak Djokovic (3) te knokken. Hij deed dat in vier sets ( 6-4, 5-7, 6-4 en 6-2).

De ontknoping van het mannentoernooi op de US Open liet lang op zich wachten. Zondag werd de finale uitgesteld vanwege regen. Maandag werd de wedstrijd opnieuw onderbroken vanwege een onweersbui.

De partij bleek echter vooral in de tweede en derde set het wachten waard. Nadal en Djokovic speelden de sterren van de hemel in veel lange rally's. Het New Yorkse publiek liet luidkeels haar waardering blijken.

In de vierde set moest Djokovic definitief zijn meerdere erkennen in de nummer één van de wereld. De Serviër werd zichtbaar moe en daarmee werd zijn spel te slordig om nog mee te kunnen met het beukende spel van 'Rafa'.

Geweldige tennisser

Nadal was lovend over zijn opponent.'' Novak, dank je wel. Je bent een geweldige tennisser en je zal echt nog zat winnen.'' Ook dankte de Spanjaard het publiek. ''Jullie zijn geweldig. Deze finale en deze overwinning waren als een droom voor mij.''

Djokovic toonde zich een goede verliezer. ''Nadal is de beste speler in de wereld op dit moment en hij verdiende het hier te winnen.''

De 24-jarige Nadal heeft met deze zege zijn negende grandslamtoernooi gewonnen en daarmee alle vier de grandslams minimaal één keer op zijn naam geschreven. Hij is de zevende tennisser die dat voor elkaar krijgt. Roger Federer, Andre Agassi, Roy Emerson, Rod Laver, Don Budge en Fred Perry gingen hem voor.

Grand Slam

Om een 'echte' Grand Slam te voltooien, moet een speler de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open op een rij winnen.

Nadal verdient met zijn overwinning 1,7 miljoen dollar (1,22 miljoen euro) aan prijzengeld. Djokovic krijgt voor zijn tweede plek nog 850.000 dollar. Ook wordt hij tweede op de wereldranglijst.