NEW YORK - De achttienjarige tennisster Simona Halep was dinsdag dicht bij de eerste grote verrassing tijdens het US Open in New York. De Roemeense tiener was meer dan lastig voor de als vierde geplaatste Servische Jelena Jankovic. 

De nummer 96 van de wereldranglijst moest zich op Flushing Meadow in de eindfase van het duel toch gewonnen geven tegen de voormalige nummer 1 van de wereld: 4-6 6-4 5-7.

De enerverende partij onder winderige omstandigheden op het Arthur Ashe centercourt duurde 2 uur en 20 minuten.

De eerste set was voor Jankovic, die twee jaar geleden nog finalist was bij het US Open. De tweede set ging verrassend naar Halep, die ook in de derde set lang overeind bleef.

Vermoeid

De jonge Roemeense was zelfs op twee punten verwijderd van de eindzege, maar Jankovic wist de service van de vermoeide Halep toch nog te breken. Dat lukte haar nadien op 'love' nog een keer waarna de partij was gedaan.

''Het viel me zwaar'', bekende Jankovic, die de laatste maanden door een enkelblessure werd gehinderd. ''Ik moest wennen aan de baan en aan de wind. Bovendien was ik een beetje nerveus.''

Ook Halep had moeite om haar zenuwen in bedwang te houden. Het duel kenden liefst vijftien servicebreaks. Beide speelsters kregen zeven dubbele fouten op hun naam. Jankovic produceerde bovendien het ongewoon hoge aantal van 48 'onnodige' fouten.

Blessures

''Door mijn enkelblessure heb ik de laatste tijd weinig kunnen spelen en trainen'', zei Jankovic, die in 2008 in de finale van Serena Willams verloor.

''Ik hoop hier te groeien in het toernooi. Ik moet met meer vertrouwen gaan spelen en minder fouten maken. In deze eerste partij voelde ik me een beetje roestig.''

Jankovic speelt in de tweede ronde tegen de Kroatische Mirjana Lucic, die in de eerste ronde won van Alicia Molik uit Australië. Lucic plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdprogramma van het US Open.

Goed debuut

Halep kon ondanks haar nederlaag terugkijken op een verdienstelijk debuut in New York. Ze kwam met weinig vertrouwen aan in New York.

Bij de voorgaande toernooien in Cincinnati, Montreal en New Haven slaagde het Roemeense talent er niet in om het hoofdtoernooi te bereiken.

Bekijk de video

Volg de US Open op alle Eurosport kanalen en via de Eurosport Player.